Ingredience:

  • 700 g hovězí svíčkové
  • 50 g slaniny
  • 300 – 500 g nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 3 kuličky celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • kelímek smetany
  • cca 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • vývar (3 dl)
  • bobkový list
  • sůl
  • citronová šťáva
  • brusinkový kompot 

Postup:

Hovězí svíčkovou nejdříve důkladně očistíme, zbavíme všech blan a prošpikujeme částí slaniny nakrájené na nudličky.

V hrnci rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran zprudka osmahneme. Opečené maso vyndáme z hrnce a přidáme zbytek nakrájené slaniny, zeleninu, cibuli a vše osmahneme.

Maso vrátíme do hrnce, okořeníme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso občas podlijeme vývarem a pravidelně poléváme vydušenou šťávou.

Když maso změkne, vyndáme ho a zbylý obsah hrnce dusíme, dokud se neodpaří všechna voda. Vysmažený tuk zaprášíme moukou, za stálého míchání smažíme a postupně podléváme vodou a vývarem.

Potom do svíčkové omáčky vmícháme smetanu a dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.

Nakonec vše ještě povaříme a přelijeme na maso.

Svíčkovou na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem ozdobenou brusinkami.

Svíčková je delikatesa, kterou musí každý ochutnat.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang