Ingredience:
- 700 g hovězí svíčkové
- 50 g slaniny
- 300 – 500 g nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 3 kuličky celého černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- kelímek smetany
- cca 3 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- vývar (3 dl)
- bobkový list
- sůl
- citronová šťáva
- brusinkový kompot
Postup:
Hovězí svíčkovou nejdříve důkladně očistíme, zbavíme všech blan a prošpikujeme částí slaniny nakrájené na nudličky.
V hrnci rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran zprudka osmahneme. Opečené maso vyndáme z hrnce a přidáme zbytek nakrájené slaniny, zeleninu, cibuli a vše osmahneme.
Maso vrátíme do hrnce, okořeníme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso občas podlijeme vývarem a pravidelně poléváme vydušenou šťávou.
Když maso změkne, vyndáme ho a zbylý obsah hrnce dusíme, dokud se neodpaří všechna voda. Vysmažený tuk zaprášíme moukou, za stálého míchání smažíme a postupně podléváme vodou a vývarem.
Potom do svíčkové omáčky vmícháme smetanu a dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.
Nakonec vše ještě povaříme a přelijeme na maso.
Svíčkovou na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem ozdobenou brusinkami.
Svíčková je delikatesa, kterou musí každý ochutnat.