Ingredience:
- 400 g hrubé mouky
- ¼ l mléka
- 40 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 malé vejce
- 1 lžička másla
- špetka soli
Postup:
Smícháním všech přísad vytvoříme těsto tužší konzistence, které necháme přibližně 3/4 hodiny kynout.
Vykynuté těsto uválíme na váleček, nakrájíme ho na plátky, plátky lehce zploštíme a dáme na ně vybrané ovoce (můžeme použít i jam nebo tužší marmeládu).
Knedlíky zabalíme a necháme asi 10 minut kynout.
V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a knedlíky v několika várkách vaříme 5 – 8 minut.
Po vyjmutí z hrnce kynuté knedlíky několikrát propíchneme vidličkou a podáváme posypané strouhaným tvarohem, strouhankou, kakaem nebo cukrem.