Připravte si tuto klasickou vepřovou pečeni, která zachutná všem hostům.
Ingredience
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený na kousky
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list, jemně rozdrcený
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/4 lžičky pepře
- 1,5-2 kg vepřové kotlety bez kosti
- 1/3 hrnku hnědého cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Na dno pekáče položte zeleninu. Smíchejte 2 lžíce mouky, bobkový list, tymián a po 1 lžičce soli a pepře a obalte v tom maso.
- Poté ho položte na zeleninu tukovou stranou nahoru. Do pekáče přidejte 2 hrnky vody.
- Pečte odkryté 1,5 hodiny. Pečeni posypte hnědým cukrem a pečte ještě 15-20 minut.
- Pečeni vyjměte na talíř. Před krájením ji přikryjte alobalem a nechte 15 minut stát.
- Z pekáče slijte kapalinu do odměrky a odeberte tuk. Přidejte tolik vody, abyste odměřili 1,5 hrnku.
- V malém hrnci na mírném ohni šlehejte zbývající mouku a 1/3 hrnku vody dohladka. Postupně zašlehejte výpek a zbývající sůl a pepř.
- Za stálého míchání přiveďte na středním plameni k varu. Vařte a míchejte 2 minuty nebo do zhoustnutí.
- Pečeni podávejte s omáčkou a brambory.