Naučte se připravit dokonalá vejce benedikt pro požitkářský víkendový brunch. Recept obsahuje pošírovaná vejce, parmskou šunku a holandskou omáčku na nadýchaných muffinech.
Ingredience
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 4 vejce z volného chovu
- 2 opečené muffiny
- 4 plátky parmské šunky
Na holandskou omáčku:
- 125 g másla
- 2 žloutky
- ½ lžičky bílého vinného octa nebo estragonového octa
- citronová šťáva
- špetka kajenského pepře
Postup
- Přiveďte k varu hluboký hrnec s vodou (alespoň 2 litry) a přidejte 3 lžíce bílého vinného octa. Snižte teplotu na mírný var.
- Vejce rozbijte do čtyř samostatných šálků.
- Rozdělte muffiny, opékejte je několik minut z každé strany a ohřejte několik talířů.
- Připravte holandskou omáčku: V hrnci rozpusťte máslo a z povrchu slijte bílé zbytky. Máslo udržujte v teple.
- Do kovové nebo skleněné misky, která se vejde nad malou pánev, dejte žloutky, bílé víno nebo estragonový ocet, špetku soli a trochu ledové vody.
- Několik minut šlehejte, pak misku postavte nad pánev se sotva vroucí vodou a šlehejte za stálého šlehání, dokud nezesvětlá a nezhoustne, asi 3-5 minut.
- Odstavte z ohně a pomalu po troškách zašlehávejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nevstřebá a nevznikne krémová holandská omáčka. (Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.)
- Dochuťte ji vymačkanou citronovou šťávou a trochou kajenského pepře. Uchovávejte v teple, dokud nebude potřeba.
- Příprava vajec benedikt: Vařící vodu s octem prudce rozmíchejte, aby se vytvořil vír, a vsuňte do ní vejce. To se zakulatí a ztuhne do úhledného kulatého tvaru. Vařte 2-3 minuty a poté je vyjměte děrovanou lžící.
- Postup opakujte s dalšími vejci, jedno po druhém, a při vkládání vajec znovu vířte vodu.
- Každý muffin potřete omáčkou, navrch položte plátek šunky a na něj položte vejce. Lžící přelijte zbývající holandskou omáčkou a ihned podávejte.