Pomocí lisu na sušenky vytvarujte toto snadné máslové těsto do složitých tvarů a bavte se zdobením posypem, čokoládou a čokoládovými lupínky. Skvěle do této činnosti zapojíte i děti. Těsto není třeba chladit a sušenky se skvěle zmrazí i přepravují.
Ingredience
- 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu.
- 150 g cukru krystal
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 291 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- Na ozdobu volitelně: gelové potravinářské barvivo, posyp, čokoládové lupínky a rozpuštěná čokoláda
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte 2 nebo 3 velké plechy silikonovými podložkami na pečení.
- Ve velké míse mixérem vyšlehejte máslo a moučkový cukr na středně vysoké rychlosti dohromady do hladka, asi 2 minuty. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a mandlový extrakt a šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu. Seškrábejte stěny a dno mísy a podle potřeby znovu vyšlehejte, aby se hmota spojila.
- Při nízkých otáčkách zašlehejte mouku a sůl. Přidejte vysokou rychlost a šlehejte, dokud se zcela nespojí.
- Těsto vložte do lisu na sušenky. Lis na sušenky držte kolmo k vyloženému plechu a vytlačujte sušenky ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
- V případě potřeby ozdobte tvarované sušenky posypem nebo do středu vtlačte čokoládový kousek. Poznámka: Před přidáním posypky je vhodné sušenky lehce potřít vodou – pomůže to jejich přilnutí.
- Pokud je těsto na sušenky při práci příliš měkké, zchlaďte je před pečením na 10 minut v chladničce.
- Pečte, dokud okraje velmi lehce nezhnědnou, 7-9 minut.
- Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout na plechu, než je přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Pokud chcete, pokapejte je ještě rozpuštěnou čokoládou.
- Sušenky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 1 týden.