Vyzkoušejte tento recept na jednoduché těsto na italskou pizzu, které můžete zchladit nebo zmrazit do zásoby. Rychlou večeři pak máte během chvíle na stole.
Ingredience
- 500 g mouky „00“ nebo hladké mouky, plus další na poprášení
- 1 lžička soli
- ½ lžičky sušeného droždí
- 400 ml teplé vody
- Olej na vymazání
Postup
- Nejjednodušeji připravíte toto těsto v mixéru s hákem na těsto (jinak ho smíchejte v míse a hněťte na pracovní ploše). Do mísy dejte mouku a sůl a do vody vmíchejte droždí.
- Vždy je dobré počkat 5 minut před použitím tekutiny, abyste zjistili, zda droždí pracuje – malé kousky začnou stoupat nahoru a vy poznáte, že je aktivní.
- Zapněte motor a nalijte tekutinu. Udržujte rychlost na středně vysoké úrovni, dokud se nespojí v kouli. Pokud se dno stále lepí, přisypte 1-2 lžíce mouky. Hněťte 5-7 minut, dokud není těsto lesklé a po zatlačení prstem pruží. (Pokud hnětete ručně, bude vám to trvat asi 10 min.)
- Pokud můžete, snažte se nepřidávat příliš mnoho mouky. Toto těsto je mírně lepivé, ale díky tomu zůstává lehké a krásně vykyne.
- Pomocí naolejovaných rukou vyjměte těsto z háku a mísy. Naolejujte další mísu a vložte do ní těsto. Otočte ho tak, aby bylo lehce potřené olejem. Pevně ho přikryjte potravinovou fólií a poté utěrkou.
- Umístěte na teplé místo bez průvanu a nechte těsto kynout, dokud se nezdvojnásobí.
- Těsto rozdělte na 2 díly pro velké pizzy nebo na 4 díly pro pizzy velikosti talíře a vytvarujte z něj koule, poprašte je moukou, protože se budou lepit.
- Během přípravy náplně je přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií. (Můžete je také zmrazit v uzavřených sáčcích. Stačí je v den přípravy rozmrazit v lednici a 3 hodiny před použitím je nechat ohřát na pokojovou teplotu).
- Pokud má těsto pokojovou teplotu, začněte jej prsty jemně roztahovat do kruhového tvaru.
- Obložte vašimi oblíbenými surovinami a upečte.