Recept na těsto na pizzu

Hlavní jídlaPizza
testo-na-pizzu

Vyzkoušejte tento recept na jednoduché těsto na italskou pizzu, které můžete zchladit nebo zmrazit do zásoby. Rychlou večeři pak máte během chvíle na stole.

Ingredience

  • 500 g mouky „00“ nebo hladké mouky, plus další na poprášení
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 400 ml teplé vody
  • Olej na vymazání

Postup

  1. Nejjednodušeji připravíte toto těsto v mixéru s hákem na těsto (jinak ho smíchejte v míse a hněťte na pracovní ploše). Do mísy dejte mouku a sůl a do vody vmíchejte droždí.
  2. Vždy je dobré počkat 5 minut před použitím tekutiny, abyste zjistili, zda droždí pracuje – malé kousky začnou stoupat nahoru a vy poznáte, že je aktivní.
  3. Zapněte motor a nalijte tekutinu. Udržujte rychlost na středně vysoké úrovni, dokud se nespojí v kouli. Pokud se dno stále lepí, přisypte 1-2 lžíce mouky. Hněťte 5-7 minut, dokud není těsto lesklé a po zatlačení prstem pruží. (Pokud hnětete ručně, bude vám to trvat asi 10 min.)
  4. Pokud můžete, snažte se nepřidávat příliš mnoho mouky. Toto těsto je mírně lepivé, ale díky tomu zůstává lehké a krásně vykyne.
  5. Pomocí naolejovaných rukou vyjměte těsto z háku a mísy. Naolejujte další mísu a vložte do ní těsto. Otočte ho tak, aby bylo lehce potřené olejem. Pevně ho přikryjte potravinovou fólií a poté utěrkou.
  6. Umístěte na teplé místo bez průvanu a nechte těsto kynout, dokud se nezdvojnásobí.
  7. Těsto rozdělte na 2 díly pro velké pizzy nebo na 4 díly pro pizzy velikosti talíře a vytvarujte z něj koule, poprašte je moukou, protože se budou lepit.
  8. Během přípravy náplně je přikryjte utěrkou nebo potravinovou fólií. (Můžete je také zmrazit v uzavřených sáčcích. Stačí je v den přípravy rozmrazit v lednici a 3 hodiny před použitím je nechat ohřát na pokojovou teplotu).
  9. Pokud má těsto pokojovou teplotu, začněte jej prsty jemně roztahovat do kruhového tvaru.
  10. Obložte vašimi oblíbenými surovinami a upečte.

Kategorie:

Hlavní jídla | Pizza
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang