V tomto receptu skvěle zužitkujete zbylou rýži, je to dokonce hlavní surovina. Smaženou rýži připravíte neuvěřitelně snadno a je z ní superrychlá vegetariánská večeře, kterou si všichni zamilují.
Ingredience
- 4 hrnky vařené rýže, nejlépe den staré
- 3 velká vejce, rozšlehaná
- 2 a 1/2 lžičky opečeného sezamového oleje
- 1/3 hrnku Amino omáčky (kokosová alternativa sójové omáčky)
- 1/4 lžičky soli
- 3-4 lžíce rostlinného oleje
- 2 střední mrkve oloupané a nakrájené na drobné kostičky
- 1/2 střední cibule, jemně nakrájené
- 3 stroužky česneku, mleté
- 3/4 šálku mraženého hrášku
- 4 jarní cibulky, nasekané
- 2-3 lžíce sójové omáčky nebo Tamari
Postup
- V malé misce rozšlehejte vejce s ½ lžičky sezamového oleje, ½ lžičky Amino omáčky a ¼ lžičky soli.
- Ve velké pánvi nebo pánvi wok rozehřejte na středním plameni 1 lžíci rostlinného oleje a 1 lžičku sezamového oleje. Přidejte mrkev a vařte 3-4 minuty, dokud mírně nezměkne.
- Přidejte cibuli a vařte ještě 4 minuty, dokud cibule i mrkev nezměknou. Přidejte na pánev česnek a vařte ještě 1 minutu. Vyjměte zeleninu z pánve a dejte ji stranou do mísy.
- Do prázdné pánve přidejte 1 lžíci rostlinného oleje a rychle na něm osmažte vejce a pohybujte jimi, dokud nejsou ztuhlá a nemají již žádné tekuté části.
- Jakmile jsou vejce hotová, vyjměte je z pánve a přidejte do mísy k mrkvi a cibuli.
- Do prázdné pánve přidejte 1 lžíci rostlinného oleje a 1 lžičku sezamového oleje a osmažte rýži tak, že ji rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
- Nechte rýži smažit bez míchání vždy 2-3 minuty, pak ji promíchejte a smažte další 2-3 minuty. Takto postupujte celkem 3-4krát.
- Přidejte na pánev mrkvovou směs spolu s hráškem, vejci, jarní cibulkou, zbývající Amino omáčkou a sójovou omáčkou (nebo Tamari) a na středním plameni rychle míchejte, dokud se vše úplně nespojí. Podle chuti osolte.