smazena-ryze-2

V tomto receptu skvěle zužitkujete zbylou rýži, je to dokonce hlavní surovina. Smaženou rýži připravíte neuvěřitelně snadno a je z ní superrychlá vegetariánská večeře, kterou si všichni zamilují.

Ingredience

  • 4 hrnky vařené rýže, nejlépe den staré
  • 3 velká vejce, rozšlehaná
  • 2 a 1/2 lžičky opečeného sezamového oleje
  • 1/3 hrnku Amino omáčky (kokosová alternativa sójové omáčky)
  • 1/4 lžičky soli
  • 3-4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 střední mrkve oloupané a nakrájené na drobné kostičky
  • 1/2 střední cibule, jemně nakrájené
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 3/4 šálku mraženého hrášku
  • 4 jarní cibulky, nasekané
  • 2-3 lžíce sójové omáčky nebo Tamari

Postup

  1. V malé misce rozšlehejte vejce s ½ lžičky sezamového oleje, ½ lžičky Amino omáčky a ¼ lžičky soli.
  2. Ve velké pánvi nebo pánvi wok rozehřejte na středním plameni 1 lžíci rostlinného oleje a 1 lžičku sezamového oleje. Přidejte mrkev a vařte 3-4 minuty, dokud mírně nezměkne.
  3. Přidejte cibuli a vařte ještě 4 minuty, dokud cibule i mrkev nezměknou. Přidejte na pánev česnek a vařte ještě 1 minutu. Vyjměte zeleninu z pánve a dejte ji stranou do mísy.
  4. Do prázdné pánve přidejte 1 lžíci rostlinného oleje a rychle na něm osmažte vejce a pohybujte jimi, dokud nejsou ztuhlá a nemají již žádné tekuté části.
  5. Jakmile jsou vejce hotová, vyjměte je z pánve a přidejte do mísy k mrkvi a cibuli.
  6. Do prázdné pánve přidejte 1 lžíci rostlinného oleje a 1 lžičku sezamového oleje a osmažte rýži tak, že ji rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
  7. Nechte rýži smažit bez míchání vždy 2-3 minuty, pak ji promíchejte a smažte další 2-3 minuty. Takto postupujte celkem 3-4krát.
  8. Přidejte na pánev mrkvovou směs spolu s hráškem, vejci, jarní cibulkou, zbývající Amino omáčkou a sójovou omáčkou (nebo Tamari) a na středním plameni rychle míchejte, dokud se vše úplně nespojí. Podle chuti osolte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang