Tyto skořicové rolky jsou měkké a jemné a jsou přelité lepkavou polevou. Naplní vaši kuchyni sladkou, lahodnou vůní. Vychutnejte si tyto domácí skořicové buchtičky, když jsou mazlavé a teplé, čerstvě vytažené z trouby.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
Na těsto
- ½ šálku teplé vody
- 1 lžička bílého cukru
- 1 balení aktivního sušeného droždí
- ½ šálku mléka
- ¼ šálku bílého cukru
- ¼ šálku nesoleného másla
- 1 lžička soli
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 4 šálky hladké mouky
Na polevu
- ¾ šálku nesoleného másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
Na náplň
- ¼ hrnku nesoleného másla, rozpuštěného
- ¾ hrnku hnědého cukru
- ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
- 1 lžíce mleté skořice
Postup
- Nalijte vodu do odměrky na tekutiny. Přidejte 1 lžičku cukru a sušené droždí a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte stát, dokud se nevytvoří pěna, asi 10 minut.
- Mezitím zahřejte mléko v malém hrnci na mírném ohni, dokud nezačne na okrajích bublat. Odstavte z ohně a vmíchejte 1/4 šálku cukru, 1/4 šálku másla a sůl, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout na vlažnou teplotu.
- Ve velké míse lehce našlehejte 2 vejce. Přidejte směs droždí, vlažnou mléčnou směs a 1 a 1/2 šálku mouky, míchejte, dokud se dobře nespojí. Po 1/2 hrnku přimíchejte zbývající mouku a po každém přidání dobře promíchejte, dokud se těsto nespojí.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a hněťte, dokud nebude hladké, hedvábné a pružné, asi 8 minut.
- Těsto vložte do olejem vymazané mísy a otočte, aby se potřelo olejem. Přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1 hodinu.
- Zatímco těsto kyne, připravte si polevu: V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte 3/4 hrnku másla. Přidejte 3/4 hrnku hnědého cukru a šlehejte do hladka.
- Vymažte formu a nalijte do ní polevu a posypte ji 1/2 hrnku pekanových ořechů.
- Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na lehce pomoučený povrch. Rozválejte ho na obdélník o rozměrech a potřete 1/2 rozpuštěného másla a nechte 1/2 palce okraje bez másla. Povrch posypeme směsí hnědého cukru.
- Začněte u delšího okraje a těsto pevně srolujte, švy přitiskněte, aby se utěsnily. Těsto potřete zbylým máslem.
- Těsto nakrájejte na 15 stejných kousků. Vložte je řeznou stranou dolů do polevy v připravené formě. Přikryjte a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Odklopte a pečte v předehřáté troubě dozlatova, 25 až 30 minut.
- Nechte koláč 3 minuty vychladnout na pánvi a poté jej vyklopte na servírovací talíř tak, aby byla poleva nahoře. Zbylou polevu z pánve seškrábněte na rohlíky.
TIP: Vyzkoušejte také recept na skořicovou bábovku.