Skořicové rolky

Tyto skořicové rolky jsou měkké a jemné a jsou přelité lepkavou polevou. Naplní vaši kuchyni sladkou, lahodnou vůní. Vychutnejte si tyto domácí skořicové buchtičky, když jsou mazlavé a teplé, čerstvě vytažené z trouby.

Příprava

  • Příprava: 35 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

Na těsto

  • ½ šálku teplé vody
  • 1 lžička bílého cukru
  • 1 balení aktivního sušeného droždí
  • ½ šálku mléka
  • ¼ šálku bílého cukru
  • ¼ šálku nesoleného másla
  • 1 lžička soli
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 4 šálky hladké mouky

Na polevu

  • ¾ šálku nesoleného másla
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů

Na náplň

  • ¼ hrnku nesoleného másla, rozpuštěného
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • 1 lžíce mleté skořice

Postup

  1. Nalijte vodu do odměrky na tekutiny. Přidejte 1 lžičku cukru a sušené droždí a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte stát, dokud se nevytvoří pěna, asi 10 minut.
  2. Mezitím zahřejte mléko v malém hrnci na mírném ohni, dokud nezačne na okrajích bublat. Odstavte z ohně a vmíchejte 1/4 šálku cukru, 1/4 šálku másla a sůl, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout na vlažnou teplotu.
  3. Ve velké míse lehce našlehejte 2 vejce. Přidejte směs droždí, vlažnou mléčnou směs a 1 a 1/2 šálku mouky, míchejte, dokud se dobře nespojí. Po 1/2 hrnku přimíchejte zbývající mouku a po každém přidání dobře promíchejte, dokud se těsto nespojí.
  4. Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a hněťte, dokud nebude hladké, hedvábné a pružné, asi 8 minut.
  5. Těsto vložte do olejem vymazané mísy a otočte, aby se potřelo olejem. Přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1 hodinu.
  6. Zatímco těsto kyne, připravte si polevu: V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte 3/4 hrnku másla. Přidejte 3/4 hrnku hnědého cukru a šlehejte do hladka.
  7. Vymažte formu a nalijte do ní polevu a posypte ji 1/2 hrnku pekanových ořechů.
  8. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na lehce pomoučený povrch. Rozválejte ho na obdélník o rozměrech a potřete 1/2 rozpuštěného másla a nechte 1/2 palce okraje bez másla. Povrch posypeme směsí hnědého cukru.
  9. Začněte u delšího okraje a těsto pevně srolujte, švy přitiskněte, aby se utěsnily. Těsto potřete zbylým máslem.
  10. Těsto nakrájejte na 15 stejných kousků. Vložte je řeznou stranou dolů do polevy v připravené formě. Přikryjte a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 hodinu.
  11. Předehřejte troubu na 190 °C.
  12. Odklopte a pečte v předehřáté troubě dozlatova, 25 až 30 minut.
  13. Nechte koláč 3 minuty vychladnout na pánvi a poté jej vyklopte na servírovací talíř tak, aby byla poleva nahoře. Zbylou polevu z pánve seškrábněte na rohlíky.

TIP: Vyzkoušejte také recept na skořicovou bábovku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang