Tito pizza šneci jsou dokonalou kombinací klasické americké pizzy a dánského pečiva ve tvaru šneka. Jsou sýrové, slané a nadýchané – ideální svačina, předkrm nebo příloha. Pizza šneci jsou skvělou alternativou k domácí pizze.
Jaké zvolit těsto na pizza šneky?
Čistě zálež na Vašem času a možnostech. Nejčastěji používané těsto na pizza šneky je listové těsto. Toto těsto lze již snadno koupit předpřipravené i rozválené. Samozřejmě si listové těsto můžete připravit i doma.
Na rozdíl od listového těsta není kynuté těsto tolik vláčné a křehké. Ovšem na oplátku Vás pizza šneci z kynutého těsta více zasytí. Volba v druhu těsta je tedy opravdu jen na Vás a Vaší chuti.
TIP: Vyzkoušejte také chlebovou pizzu nebo francouzský slaný koláč quiche.
Jakou vybrat náplň do šneků z listového těsta?
Nevíte si rady jakou zvolit náplň na pizza šneky? Nevadí, vyberte jednoduše to, co máte rádi.
Mezi základní ingredience rozhodně patří rajčatový protlak, pesto nebo také smetanový sýr. Tyto ingredience slouží jako podklad na těsto.
Jako hlavní náplň zvolte svou oblíbenou šunku, salám a sýr. Určitě je také možné přidat nadrobno nakrájenou zeleninu jako rajče nebo papriku. Opravdoví labužníci přidají třeba i olivy nebo žampiony. Vašem chutím se opravdu meze nekladou.
Co se týče koření vystačíte si i třeba jen se solí a pepřem. Pro větší gurmánský zážitek můžete použít italské bylinky jako třeba oregano a bazalka. Určitě můžete použít i předpřipravenou kořenící směs na pizzu. Takto připravené koření najdete v každém větším obchodě.
TIP: Vyzkoušejte také Benediktovo vejce, které se podává s holandskou omáčkou a nebo můžete zkusit quiche se špenátem a další slané recepty z listového těsta, nebo také zkuste sladkou náplň, skořicový šneci z listového těsta jsou výborným sladkým receptem.
Pizza šneci z listového těsta – recept
Připravte si tyto rychlé pizza šneky z listového těsta, které perfektně doplní roztékající se voňavý sýr a italské bylinky. Vyzkoušejte připravit toto jídlo namísto tradičních řízků nebo smažených kuřecích stripsů!
Ingredience na pizza šneky z listového těsta
- 275 g listového těsta
- 100 g žlutého sýra/čedaru/mozzarelly
- 2 lžíce rajčatové omáčky
- Bazalka, oregano, saturejka
Postup na pizza šneky z listového těsta
- Těsto rozprostřete na pracovní desku.
- Potřete ho rajčatovou omáčkou.
- Nastrouhejte mozzarellu/sýr/čedar a posypte jimi těsto. Trochu si můžete nechat, pokud se rozhodnete dát na každý kousek před pečením.
- Rolujte listové těsto na delší straně.
- Po srolování listového těsta ho nakrájejte na kolečka o tloušťce 1,5-2 cm.
- Kolečka naaranžujte na plech pokrytý pečicím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut nebo dozlatova.
Pizza šneci z kynutého těsta – recept
Za vyzkoušení stojí připravit pizza šneky z kynutého těsta. Věřte nám, nebudete litovat! Jako další jídlo zkuste na pohoštění připravit California rolls -pochutnáte si.
Ingredience na pizza šneky z kynutého těsta
- 2 lžičky instantního droždí (2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 17,5 g čerstvého droždí)
- 120 ml mléka
- 120 ml vody
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička italského koření
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 350 g mouky
- 226 g strouhané mozzarelly
- 1 balíček feferonek
Postup na pizza šneky z kynutého těsta
- Mléko a vodu ohřejte a přidejte droždí a míchejte, aby se rozpustilo. Nechte ho 5-10 minut odpočívat, dokud nezačne trochu pěnit a bublat.
- Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru smíchejte cukr, sůl, italské koření, rajčatový protlak a rozpuštěné máslo.
- Přidejte mléko, vodu a směs droždí. Promíchejte, aby se kvásek spojil.
- Přidejte mouku a míchejte dřevěnou lžící, dokud se těsto nezačne spojovat. Poté začněte hníst (u stojanového mixéru použijte nástavec na hnětení těsta).
- Hněťte asi 10 minut a přidejte více mouky, pokud se těsto příliš lepí. Mělo by vám zůstat měkké a hladké těsto.
- Přikryjte a nechte těsto kynout asi 45 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na vál.
- Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník a posypte asi ⅔ sýra.
- Na sýr naaranžujte plátky feferonek a vytvořte rovnoměrnou vrstvu.
- Zbylou ⅓ sýra posypte na vrchní část feferonek.
- Těsto začněte od kratšího okraje rolovat nahoru.
- Nakrájejte špalek na 3 cm silné kousky. Naše těsto rozdělíme na 12 kusů.
- Šneky položte na dva plechy připravené s pečicím papírem.
- Šneky volně přikryjte potravinovou fólií nebo čistou utěrkou a nechejte je ještě 45 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C.
- Po upečení je nechte mírně vychladnout. Dobrou chuť.
Recept na šneky z listového těsta se žampiony
Stejně jako na pizzu můžete i na pizza šneky naskládat ingredience, které Vám chutnají. Pokud máte rádi houby musíte vyzkoušet tyto pečené slané šneky se žampiony.
Ingredience na šneky z listového těsta se žampiony
- 1 balení listového těsta
- 100 g vepřové šunky
- 100 g tvrdého sýra
- 6 žampionů (větších)
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- Sůl
Ingredience na šneky z listového těsta se žampiony
- Rajčatový protlak smícháme s rozemletým česnekem a osolíme. Potřeme jím celý plát listového těsta, který si předtím rozválíme.
- Na těsto naskládáme plátky šunky a nakrájené žampiony.
- Celý plát posypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem.
- Těsto s náplní zarolujeme. Rolku pokrájíme na kolečka silná 3 cm.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Na plech vyskládáme šneky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 20 minut.
Slaný šneci bez kynutí – recept
Šneci z pizzy jsou ideálním jídlem na večírek. Kynuté těsto v tomto receptu nemusí kynout a je rychle zpracované. Pizza šneci s paprikou, šunkou a sýrem jsou vydatní a chutní a lze je podávat teplé i studené.
Ingredience na slané šneky bez kynutí
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 500 g špaldové mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 100 g šunky
- 1/2 červené papriky
- Provensálské bylinky, podle chuti
- 1 balení rajčatové passaty
- 50 g strouhaného sýra
- Sůl, podle chuti
- Pepř, podle chuti
Postup na slané šneky bez kynutí
- Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a cukr.
- Smíchejte olej, vejce, mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidáme rozpuštěné droždí a v kuchyňském robotu hněteme 5 minut, aby vzniklo hladké těsto.
- Z těsta vytvarujte kouli a vyválejte ji.
- Těsto potřete rajčatovou passatou a posypte provensálskými bylinkami.
- Rovnoměrně na něj rozdělte na kostičky nakrájenou šunku a papriku.
- Posypte strouhaným sýrem.
- Osolte a opepřete a těsto zabalte od jednoho okraje.
- Roládu nakrájíme na několik proužků a šneky položíme na plech.
- Šneky na pizzu pečeme v troubě při teplotě 180-200 °C přibližně 15 minut.
Recept na šneky z listového těsta
Kdo by neměl rád křupavé pizza šneky z jemného listového těsta? Připravte si tento jednoduchý recept na rychlé pohoštění. K pečeným šnekům se skvělé hodí i domácí sýrové tyčinky.
Ingredience na šneky z listového těsta
- Listové těsto
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 lžička bazalkového pesta
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Sušené oregano
- 100 g anglické slaniny nebo šunky
- 100 g tučný plátkový sýr
- Hrst baby špenátu nebo rukoly
- 1 vejce
- Drcené chilli vločky
Postup na šneky z listového těsta
- V míse smíchejte protlak a pesto. Přidejte najemno nasekaný česnek, sůl a oregano.
- Rozválené listové těsto rozetřete vzniklou směs.
- Na těsto rozložte plátky anglické slaniny nebo šunky, na to položte plátky sýra a přidejte špenát a rukolu.
- Těsto postupně zarolujte a potřete rozšlehaným vejcem.
- Roládu nakrájejte na 18–21 ks, rozložte v mírných rozestupech na plech s pečicím papírem.
- Navrch šneka můžete rozetřít zbytek rozšlehaného vejce a posypat špetkou soli nebo drceným chilli.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180-200 °C asi 15 minut dozlatova. Nebojte se pokud jsou šneci měkčí. Po vychladnutí se šneci zpevní.
Těsto na pizza šneky jako z pizzerie – recept
Za vyzkoušení jistě stojí i tento recept z vlastního těsta, které velmi připomíná těsto těch nejlepších či lepších pizzerií.
Ingredience na pizza šneky z vlastního těsta
- 300 g hladké mouky
- 50 g chlazeného másla, jemně nasekané
- 185 ml mléka
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 g šunky, nakrájené nadrobno
- 1 žampion, jemně nakrájený
- 1/2 rajčete nakrájeného nadrobno
- 1/2 zelené papriky, jemně nakrájené
- 40 g nahrubo nastrouhaného čedaru
Postup na pizza šneky z vlastního těsta
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
- Mouku nasypte do velké mísy. Konečky prstů vmíchejte máslo do mouky, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
- Přidejte mléko. Míchejte dřevěnou lžící, dokud nevznikne měkké těsto.
- Vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a jemně hněťte, dokud nebude hladké.
- Pomocí lehce pomoučeného válečku rozválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu na čtverec o straně 30 cm.
- Potřete ho rajčatovým protlakem a nechte 2 cm široký okraj. Navrch dejte šunku, žampiony, rajčata a papriku.
- Od nejbližší strany těsto pevně srolujte a vytvořte špalík. Nakrájejte křížem na 12 stejných porcí. Položte je řeznou stranou nahoru na vyložený plech.
- Šneky rovnoměrně posypeme čedarem.
- Pečte v troubě 15-20 minut nebo dozlatova. Podávejte.
Tradiční pizza šneci z našich končin – recept
Jistě nám dáte za pravdu, že žádná menší i větší oslava se už v poslední době neobejde bez tohoto jednoduchého občerstvení. Pojďte si ho s námi připravit.
Ingredience na pizza šneky
- 1 listové těsto
- 150 g (12 plátků) šunky
- 150 g (9-12 plátků) sýra
- 100 g mozzarelly nakrájené na kousky
- 1 balíček koření na pizzu
- Kečup
Postup na pizza šneky
- Listové těsto jemně rozválejte na šíři Vámi používaného plechu.
- Na rozvalené těsto rozetřete na tenkou vrstvu kečup.
- Takto připravenou vrstvu posypte trochou předpřipravené směsi koření na pizzu.
- Šunku, sýr a mozzarellu nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky.
- Rovnoměrně nakrájené suroviny rozložte na pizzu a postupně těsto smotejte v jeden špalek.
- Špalek rozkrájejte zhruba po 5 cm rozestupech.
- Šneky položte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 15-20 minut dozlatova.
Šneci z kynutého těsta – recept
Nevíte si rady co připravit z čerstvého droždí? Za volbu jistě stojí pizza šneci z kynutého těsta, jelikož ostatní ingredience má každý doma.
Ingredience na šneky z kynutého těsta
- 400 g hladké mouky
- 1 kostka droždí, čerstvé
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 špetka cukru
- 1 lžička soli
- 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 3 větvičky rozmarýnu, velké
- 3 lžíce vody
- 1 plátek vařené šunky, velký, nakrájený na kostičky
- 5 plátků salámu, podle velikosti, nakrájených na kostičky
- 2 kopečky mozzarelly
Postup na šneky z kynutého těsta
- Mouku nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, v troše vlažné vody a špetce cukru rozpustíme sušené droždí a necháme 15 minut vzejít kvásek.
- Předkynuté těsto pomalu zpracovávejte s 1/4 l vlažné vody pomocí háku na těsto ručního mixéru a zapracovávejte olivový olej a sůl, dokud nevznikne těsto, které se odlepuje od okraje mísy. Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Na pomoučené pracovní ploše těsto znovu dobře prohněťte. Poté ho tence rozválejte.
- Rajčatový protlak smíchejte s cukrem, vodou a nasekaným rozmarýnem.
- Těsto tence potřeme. Posypeme na kostičky nakrájenou šunkou, salámem a sýrem. Těsto srolujte zespodu. Poté je nakrájejte na silné kousky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Necháme znovu kynout asi 10 minut.
- Rolky na pizzu pečeme 20 minut při teplotě 200 °C.