S tímto světlým bylinkovým pestem chutná skoro všechno. Pesto je víc než jen doplněk k těstovinám, je to skutečně všestranný doplněk, stejně dobře se hodí na obalení zelených fazolek jako pod jehněčí masové kuličky s řeckým jogurtem nebo na míchaná vajíčka.
Ingredience
- ½ šálku piniových oříšků
- 85 g parmezánu, nastrouhaný (asi ¾ šálku)
- 2 stroužky česneku, jemně nastrouhané
- 6 šálků bazalkových listů (asi 3 svazky)
- ¾ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Opékejte piniové oříšky na plechu, v polovině pečení je jednou přehoďte, dokud nezezlátnou, 5-7 minut.
- Přendejte je do kuchyňského robotu a nechte vychladnout. Přidejte sýr a česnek a mixujte, dokud nebudou jemně namleté, asi 1 minutu. Přidejte bazalku a opět přiklopte.
- Za chodu motoru přidávejte pomalým a plynulým proudem olej, dokud pesto nebude převážně hladké, jen s několika zelenými skvrnami, asi 1 minutu. Dochuťte solí.
- Pesto lze připravit 1 den předem. Doplňte olejem, abyste zabránili zhnědnutí. Skladujte v zakryté nádobě (dodatečné pokapání olejem na povrchu pomůže zabránit oxidaci) a dejte do chladu.