Připravte si dokonale krémový dezert podle tohoto receptu, který je snadný a rychlý.
Ingredience
- Sprej na vaření
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 3 lžičky želatiny v prášku
- 1/3 šálku cukru
- 1 a 1/2 šálku lehké nebo tučné smetany
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Lehce vymažte ramekiny, poté papírovou utěrkou setřete většinu oleje.
- Nalijte mléko do hrnce a rovnoměrně posypte práškovou želatinou. Nechte 5 minut změknout nebo dokud se povrch mléka nezvrásní a zrnka želatiny nebudou vypadat mokrá a mírně rozpuštěná.
- Mléko v hrnci zahřívejte na mírném ohni za častého míchání nebo šlehání. Mléko by nikdy nemělo vřít ani se vařit. Pokud uvidíte páru, sundejte hrnec ze sporáku a nechte ho vychladnout.
- Mléko by mělo být horké, ale ne tak horké, abyste v hrnci nemohli na několik sekund nechat prst. Želatina se při zahřívání mléka rychle rozpustí, taje při tělesné teplotě, takže tento krok by měl proběhnout rychle.
- Asi po 2 minutách zahřívání rozetřete trochu mléka mezi prsty, abyste se ujistili, že je hladké. Nebo do mléka ponořte lžíci a zkontrolujte, zda na hřbetě nejsou zřetelná zrnka želatiny.
- Vmíchejte cukr do mléka a zahřívejte, dokud se také nerozpustí. Rozpuštění želatiny i cukru by nemělo trvat déle než 5 minut. Opět platí, že nikdy nenechte směs vařit.
- Odstavte hrnec z ohně. Vmíchejte smetanu, vanilku a špetku soli.
- Směs rovnoměrně rozdělte do připravených ramekinů a dejte vychladit do lednice. Pokud podáváte rovnou z pohárů, aniž byste je vyklopili, nechte je chladit 1 až 2 hodiny. Pokud chcete panna cottu odformovat, nechte ji chladit alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
- Opatrně přejeďte tenkým nožem po stěnách ramekinu. Nezasouvejte nůž až do poháru, pouze uvolněte horní okraj pudinku od okraje poháru. Ponořte ramekin do teplé vody až po okraj a podržte jej tam asi 3 sekundy.
- Na talíři vyklopte ramekin a jemně s ním zatřeste, aby panna cotta vypadla, nebo jemně zatlačte na jednu stranu, abyste ji vyklopili. Měla by snadno vypadnout na talíř.
- Podávejte ihned nebo lehce přikryté uchovávejte v chladničce až 5 dní.