Šťavnaté sladké bobulovité ovoce a máslová bohatá drobenková vrstva se spojují v tomto jednoduchém bobulovém koláči. Použijte své oblíbené bobule, a pokud není jejich sezóna, vyměňte čerstvé za mražené. Máslová vrstva je velmi měkká s lahodně křupavou kůrkou. Tento snadný letní dezert je ještě lepší s kopečkem vanilkové zmrzliny a kopečkem šlehačky.
Ingredience
- cca 800 g míchaných bobulovin
- 50 g krystalového cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Drobenková vrstva
- 190 g univerzální mouky
- 65 g krystalového cukru
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 85 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
- 120 ml podmáslí, studené
- na polevu před pečením: 1 lžíce podmáslí a hrubý cukr
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C 5a vymažte pekáč.
- Připravte náplň: V míse opatrně smíchejte bobule, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt, dokud se důkladně nespojí. Náplň rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
- Připravte drobenkovou vrstvu: V míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Pomocí nože na těsto nebo dvou vidliček vmíchejte do směsi máslo, dokud nebude připomínat drobenku (drobky velikosti hrášku). Tento krok je díky noži na pečivo velmi snadný a rychlý! Můžete také použít kuchyňský robot. Za pomalého míchání pomalu přilévejte 1/2 šálku podmáslí. Míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
- Naberte hrst těsta a jemně ji rozplácněte. Těsto položte po celé ploše na bobulovou náplň. Na to není žádný zvláštní trik – prostě těsto po částech zploštěte a zakryjte jím většinu bobulí.
- Povrch drobenkového těsta potřete 1 lžící podmáslí a poté posypte hrubým cukrem. Tyto dvě činnosti nejsou povinné, ale obě pomáhají dosáhnout lesklé, křupavé a zlatohnědé kůrky.
- Pečte 45-55 minut, nebo dokud není zlatavě hnědé a drobenková vrstva propečená. (Píchněte do ní párátkem, pokud vyjde čisté – je propečené a koláč je hotový.) Pekáč postavte na drátěnou mřížku a před podáváním nechte 5 minut vychladnout. Podávejte teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Zbytky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 4 dny.