maso-gyros

Toto vynikající maso na gyros je nejblíže receptu mé oblíbené středomořské restaurace. Pokud chcete, můžete mleté jehněčí a hovězí maso nahradit vepřovým nebo kuřecím.

Doba přípravy se zdá být dlouhá, ale většinu z ní tvoří doba odpočinku, takže se můžete věnovat jiným věcem.

TIP: Vyzkoušet můžete také kuřecí gyros v troubě.

Příprava

  • Doba přípravy: 2 hodiny
  • Počet porcí: 10

Ingredience

  • ½ cibule nakrájené na kousky
  • 450 g mletého jehněčího masa
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného mletého rozmarýnu
  • 1 lžička mletého sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup

  1. Cibuli rozmixujte v kuchyňském robotu najemno. Naberte cibuli na střed utěrky, shrňte konce utěrky a vymačkejte, abyste odstranili tekutinu.
  2. Ve velké míse smíchejte cibuli, jehněčí maso, hovězí maso, česnek, oregano, kmín, majoránku, rozmarýn, tymián, pepř a sůl.
  3. Rukama míchejte, dokud se dobře nespojí. Přikryjte a nechte v chladničce 1 až 2 hodiny, aby se chutě spojily.
  4. Předehřejte troubu na 165 °C.
  5. Vložte masovou směs do kuchyňského robota a mixujte, dokud nebude jemně nasekaná a struktura nebude lepkavá, to trvá asi 1 minutu.
  6. Přeneste směs do formy na bochník a zabalte ji tak, aby v ní nebyly žádné vzduchové kapsy.
  7. Velký pekáč vyložte vlhkou kuchyňskou utěrkou. Umístěte bochník doprostřed utěrkou vyloženého pekáče a přeneste jej do předehřáté trouby.
  8. Opatrně nalijte do pekáče vroucí vodu, dokud nebude sahat do poloviny stěn pekáče.
  9. Pečte v předehřáté troubě, dokud maso gyros není uprostřed růžové a vnitřní teplota na teploměru na maso nezaznamená 75 °C, to trvá 45 minut až 1 hodinu.
  10. Před krájením na tenké plátky a podáváním odlejte nahromaděný tuk a nechte ho mírně vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang