Hledáte tip na slavnostní večeři? Vyzkoušejte klasickou kuřecí parmigianu a ihned po uvaření ji servírujte spolu se svěžím Rulandským modrým s tóny třešní a ostružin.
Ingredience
- ½ šálek hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 8 kuřecích prsou bez kůže a kostí, očistěných a naklepaných
- 455 g tenkých těstovin linguine
- ½ šálku olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 4 stroužky drceného česneku
- 1 celá střední cibule, nakrájená na kousky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 410 g drcených rajčat
- 1 lžíce cukru
- ¼ šálek nasekané čerstvé petrželky, plus další na podávání
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu, případně další množství
Postup
- Na velkém talíři smíchejte mouku s trochou soli a pepře. Ve směsi mouky obalte kuřecí prsa. Odložte stranou.
- Uvařte linguine na skus.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo. Osmažte kuřecí prsa z každé strany dozlatova, 2 až 3 minuty z každé strany. Kuřecí prsa vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Aniž byste pánev čistili, přidejte česnek a cibuli a pak je 2 minuty smažte.
- Přilijte vývar a seškrábněte dno pánve, aby se ze dna dostaly všechny připečené kousky. Vývar nechte vařit, dokud se nezredukuje na polovinu, asi 2 minuty.
- Přilijte drcená rajčata a promíchejte. Přidejte cukr a podle chuti osolte a opepřete.
- Nechte vařit 30 minut.
- Ke konci vaření přidejte nasekanou petrželku a omáčku naposledy promíchejte.
- Na omáčku opatrně položte kuřecí prsa a zcela je zasypte strouhaným parmazánem. Pánev přiklopte pokličkou a snižte teplotu na minimum. Nechte vařit, dokud se sýr nerozpustí a kuře se důkladně neprohřeje. Podle chuti přidejte další sýr.
- Uvařené nudle položte na talíř a zalijte je omáčkou. Navrch položte kuřecí prsa a posypte další petrželkou. Ihned podávejte.