Krabí salát je lahodný pokrm, který kombinuje slanou chuť krabího masa s řadou čerstvých a živých ingrediencí. Tento lehký a osvěžující salát je ideální pro teplé letní dny a nabízí úžasnou rovnováhu chutí a textur. Krabí salát je všestranně použitelný a oblíbený, ať už si ho vychutnáte jako přílohu, lehký oběd nebo úžasný předkrm.
V tomto článku prozkoumáme umění přípravy lahodného krabího salátu a podělíme se s vámi o recepty, po kterých vaše chuťové pohárky jistě zatouží po dalším. Krabí maso je skvělou volbou pro low carb recepty.
Vyzkoušejte i italský salát panzanella, na kterém si určitě pochutnáte.
Klíč nejlepšího krabího salátu
Jedním z klíčových prvků při přípravě fantastického krabího salátu je kvalita a čerstvost – stejně jako u těstovin s krevetami a smetanou. Rozhodněte se pro čerstvé, pečlivě vybírané krabí maso, které zajistí jeho sladkou a šťavnatou chuť.
Maso můžete získat na místním trhu s mořskými plody nebo v důvěryhodném obchodě s rybami. Alternativně můžete použít krabí maso v konzervě nebo krabí tyčinky, které jsou dostupné po celý rok.
Ingredience na krabí salát recept
- Krabí maso: Přibližně 0,5 kg čerstvého krabího masa nebo krabího masa z konzervy. Před použitím se ujistěte, že jste odstranili všechny skořápky a chrupavky. V případě nouze můžete použít i tzv. krabí tyčinky neboli surimi tyčinky.
- Majonéza: V závislosti na tom, jakou máte rádi smetanovou konzistenci, použijte asi 1/2 až 3/4 šálku majonézy. Můžete použít běžnou nebo lehkou majonézu.
- Citronová šťáva: 1 až 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, která dodá pikantní a citrusovou chuť.
- Dijonská hořčice: 1 až 2 lžičky dijonské hořčice, která salátu dodá jemnou pikantnost a hloubku chuti.
- Červená cibule: 1/4 až 1/2 šálku nadrobno nakrájené červené cibule, která dodá salátu ostrost a barvu. Množství upravte podle své chuti.
- Celer: 1 až 2 stonky celeru nakrájené nadrobno, které dodají celeru křupavou strukturu a svěží chuť.
- Čerstvé bylinky: Nepovinné, ale velmi doporučené. Přidejte 1 až 2 polévkové lžíce nasekaných čerstvých bylinek, jako je kopr, petržel nebo pažitka, abyste zvýraznili vůni a svěžest salátu.
- Sůl a pepř: Podle chuti přidejte špetku soli a pepře, abyste salát ochutili.
Tyto ingredience tvoří základ klasického krabího salátu. Můžete také přidat další přísady, jako jsou na kostičky nakrájené okurky, avokádo, papriky nebo dokonce náznak koření s jalapeňos, abyste salát upravili podle svých představ.
Jaký zvolit dresink na krabí salát?
Dobře připravený dresink může všechny ingredience spojit a pozvednout krabí salát na novou úroveň. Jednoduchý, ale elegantní dresink se může skládat ze směsi majonézy, citronové šťávy a dijonské hořčice.
Tato krémová a pikantní zálivka pokryje krabí maso a zeleninu a dodá každému soustu pikantní chuť. Pro ty, kteří hledají lehčí variantu, může být stejně chutná zálivka z olivového oleje, citronové šťávy a trochy medu. Tuto variantu můžete vyzkoušet i jako přeliv na rybu Mahi Mahi.
Ozvláštnění salátu z krabích tyčinek
Přestože je klasický krabí salát nepopiratelně vynikající, nebojte se experimentovat a přidat mu svůj osobitý nádech. Zvažte přidání dalších ingrediencí, jako je avokádo pro krémový nádech, mango nebo mořské řasy pro tropický nádech nebo dokonce jalapeños pro pikantní nádech či vařený bulgur jako zdroj sacharidů.
Možnosti jsou neomezené, což vám umožní přizpůsobit si salát podle svých představ a vyhovět svým chuťovým preferencím.
Skladování salátu z krabích tyčinek
Chcete-li krabí salát správně skladovat a zachovat jeho čerstvost, dodržujte následující pokyny:
Krabí salát vložte do vzduchotěsné nádoby nebo jej pevně přikryjte plastovou fólií nebo alobalem. Skladujte jej v chladničce při teplotě nižší než 4 °C. Tím se zabrání růstu bakterií a salát zůstane bezpečný ke konzumaci.
Salát by se měl spotřebovat do 3 až 4 dnů od přípravy. Postupem času se může kvalita a chuť salátu zhoršit, proto je nejlepší si ho vychutnat, dokud je čerstvý.
Pokud vám zbyl dresink, je lepší ho skladovat odděleně od krabího masa a zeleniny. Zabráníte tak rozmočení salátu a zachováte jeho strukturu. Před podáváním zbytky krabího salátu jemně promíchejte, aby se dresink znovu rozprostřel a všechny ingredience se rovnoměrně obalily.
Poznámka: Při skladování mořských plodů včetně krabího masa je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Pokud si všimnete jakýchkoli známek kažení, jako je zápach nebo neobvyklá struktura, je nejlepší salát zlikvidovat, abyste předešli případným nemocem z potravin.
Pravý krabí salát – recept
Krabí salát je vynikající a všestranný pokrm, který přináší na talíř chutě moře. Díky osvěžující kombinaci krabího masa, zeleniny a dresinku získáte dokonalý letní pokrm, který vás osvěží.
Ingredience na pravý krabí salát
- 0,5 kg krabího masa
- 1 stonek celeru, jemně nakrájený
- 1 malá okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1/4 šálku červené cibule, nadrobno nakrájené
- 2 lžíce čerstvého kopru, nasekané
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 lžičky koření
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na pravý krabí salát
- V míse opatrně smíchejte krabí maso, celer, okurku, červenou cibuli a kopr.
- V samostatné míse vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, koření Old Bay, sůl a pepř, dokud se dobře nespojí.
- Krabí směs přelijte dresinkem a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience obalily.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Mísu přikryjte a nechte alespoň 30 minut v chladničce, aby se chutě spojily.
- Podávejte vychlazené, buď jako samostatný pokrm, nebo jako zálivku na zelený salát, do sendviče nebo s krekry.
Salát z krabího masa – recept
Chcete si opět připomenout svou dovolenou a toužíte po letním šťavnatém salátu s krabím masem? Připravte si tento recept a vrátíte se zpět do krajiny tropického moře a slaného moře.
Ingredience na salát z krabího masa
- 450 g vařeného krabího masa, zbaveného krunýře a chrupavek
- 1 stonek celeru, oloupaný a nakrájený na 1/4 cm kostičky
- 5 g jemně nakrájené čerstvé pažitky
- 3 g mletých čerstvých estragonových listů
- 80 g připravené majonézy
- 35 g zakysané smetany
- 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup na salát z krabího masa
- Ve středně velké míse lehce promíchejte krabí maso, celer, pažitku a estragon.
- V malé misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a hořčici.
- Dresink přidejte ke směsi krabího masa a míchejte, dokud se nepropojí.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Pokud zálivku nepoužijete ihned, uložte ji do chladničky, dokud nebude připravena k podávání.
- Podávejte na opečených toastech nebo na salátu.
Salát z krabích tyčinek – recept
Salát z krabích tyčinek je perfektní variantou svěžího letního salátu, který si vychutná každý. Klasické krabí tyčinky jen lehce orestujete a přidáte čerstvou zeleninu.
Ingredience na salát z krabích tyčinek
- 8-10 krabích tyčinek nakrájených na tenké plátky nebo rozdrobených na kousky
- 1 malá okurka nakrájená na kostičky
- 1 malá mrkev, nastrouhaná
- 1/4 šálku červené cibule, jemně nakrájené
- 1/4 šálku majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu (nepovinné)
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý kopr nebo petržel na ozdobu (nepovinné)
Postup na salát z krabích tyčinek
- V míse smíchejte na tenké plátky nakrájené nebo rozdrobené krabí tyčinky, na kostičky nakrájenou okurku, nastrouhanou mrkev a nakrájenou červenou cibuli.
- V samostatné malé misce vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a med (pokud používáte).
- Dresinkem přelijte směs krabích tyčinek a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience obalily. Ujistěte se, že je zálivka rovnoměrně rozprostřena.
- Podle chuti osolte a opepřete. Koření upravte podle potřeby.
- Mísu zakryjte a salát s krabími tyčinkami dejte alespoň na 30 minut do chladničky, aby se chutě spojily a salát vychladl.
- Před podáváním salát naposledy promíchejte, aby se zálivka dobře vstřebala. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Podle potřeby ozdobte čerstvým koprem nebo petrželkou pro větší svěžest a lepší prezentaci.
- Podávejte vychlazené jako osvěžující salát nebo jako náplň do sendvičů či obalů.
Surimi salát – recept
Tento surimi salát je všestranně použitelný a můžete si ho upravit podle svých představ. Nebojte se přidat další ingredience, jako je na kostičky nakrájené avokádo, kukuřičná zrna nebo cherry rajčátka, které dodají salátu další chuť a texturu.
Ingredience na surimi salát
- 8-10 krabích tyčinek, nakrájených na malé kousky
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 šálku červené cibule nakrájené nadrobno
- 1/4 šálku celeru, jemně nasekaného
- 1/4 šálku okurky nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na surimi salát
- V míse smíchejte nakrájené surimi, červenou cibuli, celer, okurku a červenou papriku.
- V samostatné misce vyšlehejte majonézu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a čerstvou petrželku.
- Směs surimi přelijte dresinkem a jemně promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nepotáhnou.
- Množství dresinku upravte podle svých preferencí.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Nezapomeňte, že surimi může být mírně slané, proto buďte při přidávání soli opatrní.
- Mísu přikryjte a nechte alespoň 30 minut v chladničce, aby se chutě spojily.
- Před podáváním salát naposledy promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozprostřel.
- Podávejte vychlazený jako samostatný salát, jako náplň do sendvičů nebo wrapů nebo jako posypku na krekry či salátové poháry.
TIP: Nebojte se experimentovat, můžete vyzkoušet přidat do salátu z krabího masa i kousky tropického ovoce.