Tyto zdravé snídaňové sušenky jsou úžasné: neobsahují mouku, rafinovaný cukr ani mléčné výrobky, a přesto chutnají jako ovesné sušenky s rozinkami. Jsou podobné müsli tyčinkám, ale jejich textura je jemnější jako u sušenek. Snídaňové sušenky si můžete pohodlně připravit předem a použít jako svačinu na výlet.
Ingredience
- ½ hrnku neslazeného jablečného pyré
- ⅓ hrnku krémového arašídového másla nebo krémového mandlového másla
- ½ hrnku čistého javorového sirupu
- 3 hrnky staromódních ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky soli
- ¼ hrnku rozinek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Velký plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem.
- Ve velké míse smíchejte jablečné pyré, javorový sirup a arašídové máslo. Vmíchejte ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl a velmi dobře promíchejte, aby vzniklo těsto.
- Přidejte rozinky a míchejte, dokud se nespojí. Těsto bude vlhčí, než očekáváte, ale je to tak správně.
- Rukama tvarujte kuličky, které zploštěte na asi 2 cm vysokou sušenku. Sušenky se při pečení neroztáhnou.
- Vytvořte celkem asi 12 menších sušenek. Pokud se některá zdá tekutější, vmáčkněte navrch několik rozinek navíc.
- Pečte, dokud nejsou sušenky zlatavé a pevné, přibližně 20 až 25 minut. Nechte je 5 minut vychladnout na plechu, pak je přeneste na mřížku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, asi 20 minut.
- Během skladování textura změkne. Zbytky snídaňových sušenek vydrží v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 5 dní, v chladničce až 2 týdny a v mrazničce až 3 měsíce.