Podle tohoto jednoduchého receptu na hovězí jazyk získáte křehké maso, které se rozplývá v ústech. Podávejte s chutnou houbovou omáčkou.
Ingredience
- 1 hovězí jazyk
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička celého nového koření
Omáčka:
- 2 lžíce másla
- 2 střední cibule nakrájené nadrobno
- 220 g žampionů nakrájených na plátky
- 2 hrnky hovězího nebo kuřecího vývaru
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžička kukuřičného škrobu (volitelně)
Postup
- Opláchněte jazyk a vložte ho do velkého hrnce. Přidejte tolik vody, aby byl zakrytý.
- Přiveďte k varu a seberte pěnu z povrchu. Snižte teplotu a nechte vařit. Přidejte bobkové listy, zrnka pepře a nové koření a vařte částečně přikryté, přičemž jazyk každou hodinu otočte, aby se uvařil ze všech stran rovnoměrně.
- Uvařený jazyk vyjměte na prkénko. Nechte ho vychladnout, aby se s ním dalo lépe manipulovat, a poté odstraňte kůži a nakrájejte ho na plátky.
- Připravte si omáčku. Rozpalte velkou hlubokou pánev na středním plameni. Přidejte máslo a promíchejte ho. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte 10 minut, dokud nezkaramelizuje.
- Přidejte houby a za stálého míchání vařte, dokud nezměknou.
- Přidejte vývar, sůl a pepř. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Přidejte jazyk nakrájený na plátky, zalijte ho omáčkou, snižte teplotu na minimum a vařte odkryté asi 30 minut.
- Pokud chcete omáčku zahustit, 5 minut před dokončením smíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu se 2 lžícemi studené vody a směs vmíchejte do omáčky.
- Na talíře naaranžujte plátky jazyka, přelijte je omáčkou a ihned podávejte.