Recept na hovězí jazyk se žampiony

Hovězí masoPokrmy z vnitřností

Podle tohoto jednoduchého receptu na hovězí jazyk získáte křehké maso, které se rozplývá v ústech. Podávejte s chutnou houbovou omáčkou.

Ingredience

  • 1 hovězí jazyk
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička celého nového koření

Omáčka:

  • 2 lžíce másla
  • 2 střední cibule nakrájené nadrobno
  • 220 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 hrnky hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (volitelně)

Postup

  1. Opláchněte jazyk a vložte ho do velkého hrnce. Přidejte tolik vody, aby byl zakrytý.
  2. Přiveďte k varu a seberte pěnu z povrchu. Snižte teplotu a nechte vařit. Přidejte bobkové listy, zrnka pepře a nové koření a vařte částečně přikryté, přičemž jazyk každou hodinu otočte, aby se uvařil ze všech stran rovnoměrně.
  3. Uvařený jazyk vyjměte na prkénko. Nechte ho vychladnout, aby se s ním dalo lépe manipulovat, a poté odstraňte kůži a nakrájejte ho na plátky.
  4. Připravte si omáčku. Rozpalte velkou hlubokou pánev na středním plameni. Přidejte máslo a promíchejte ho. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte 10 minut, dokud nezkaramelizuje.
  5. Přidejte houby a za stálého míchání vařte, dokud nezměknou.
  6. Přidejte vývar, sůl a pepř. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Přidejte jazyk nakrájený na plátky, zalijte ho omáčkou, snižte teplotu na minimum a vařte odkryté asi 30 minut.
  7. Pokud chcete omáčku zahustit, 5 minut před dokončením smíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu se 2 lžícemi studené vody a směs vmíchejte do omáčky.
  8. Na talíře naaranžujte plátky jazyka, přelijte je omáčkou a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang