Tuto krémovou houbovou omáčku si budete chtít dát na všechno. Od steaků po kuřecí maso, od vepřových kotlet po pečeně. Je to lahodná a přitom jednoduchá omáčka.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 300 g žampionů nakrájených na plátky
- Špičku soli a pepře
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/4 šálku (65 ml) bílého nebo růžového vína, suchého
- 1/2 šálku (125 ml) kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek (250 ml) tučné/zahuštěné smetany
- 1/2 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného (30 g)
- 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků (nebo 1/4 až 1/2 lžičky sušených)
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej a rozpusťte máslo. Přidejte houby a zvolna je opečte dozlatova – trvá to asi 4 až 5 minut. Není třeba neustále míchat.
- Těsně před jejich dokončením přidejte česnek a špetku soli a pepře. Vařte, dokud česnek nezezlátne (1 minuta).
- Přidejte bílé víno – bude prskat. Za stálého míchání a seškrabávání dna pánve vařte 1 minutu nebo dokud se z větší části neodpaří.
- Přidejte vývar, smetanu a parmazán. Zamíchejte a poté snižte teplotu na střední, aby se omáčka vařila – nevařte prudce, smetana by se mohla rozdělit.
- Občas promíchejte a vařte 2-3 minuty, dokud nezhoustne. Neměla by být příliš hustá.
- Vmíchejte tymián, podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z plotny.
- Promíchejte s těstovinami, nacpěte do pečených brambor, podávejte s hovězí, kuřecí nebo vepřovou pečení a dalším nápadům se meze nekladou.