Chcete-li si vyrobit vlastní holandskou omáčku na vejce Benedikt nebo jiné pokrmy na pozdní snídani, vyzkoušejte tento jednoduchý recept.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
Ingredience
- 125 g másla
- 2 žloutky
- ½ lžičky bílého vinného octa nebo estragonového octa
- citronová šťáva
- špetka kajenského pepře
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo a z povrchu slijte bílé zbytky. Máslo udržujte v teple.
- Do kovové nebo skleněné misky, která se vejde nad malou pánev, dejte žloutky, bílé víno nebo estragonový ocet, špetku soli a trochu ledové vody.
- Několik minut šlehejte, pak misku postavte nad pánev se sotva vroucí vodou a šlehejte za stálého šlehání, dokud nezesvětlá a nezhoustne.
- Odstavte z ohně a pomalu po částech zašlehejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nespojí a nevznikne krémová holandská omáčka. (Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.)
- Dochuťte ji citronovou šťávou a trochou kajenského pepře.