Na přípravu této lahodné přílohy budete potřebovat asi 70 minut a z uvedených surovin připravíte až 5 porcí.
Ingredience
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 30 g másla
- 1 kg brambor
- 500 ml polotučného mléka
- 1 lžíce soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- Špetka muškátového oříšku
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm vymažte máslem a utřeným česnekem. Zbylý česnek si ponechte.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky na mandolíně nebo na kráječi zeleniny (asi 0,25 cm silné plátky).
- Ve středně velkém hrnci smíchejte zbylý česnek, máslo, brambory, mléko, sůl, pepř podle chuti a muškátový oříšek. Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně vysokou a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne, asi 5 minut.
- Směs přelijte do připravené misky a protřepejte, aby se brambory rovnoměrně rozprostřely.
- Brambory pečte za občasného podlévání, dokud lehce nezhnědnou a nevybublají, asi 1 hodinu. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.