Naplňte sladký koláč z křehkého těsta lehce kořeněnou dýní a vytvořte tradiční americkou pochoutku.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Doba vaření: 90 minut + chlazení
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 750 g oloupané a bez semínek na kostky nakrájené (máslové) dýně
- 350 g sladkého křehkého těsta
- hladká mouka na posypání
- 140 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvého strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- 2 rozšlehaná vejce
- 25 g rozpuštěného másla
- 175 ml mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup
- Dýni vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou a dusíme 15 minut nebo do změknutí. Poté dýni scedíme a necháme vychladnout.
- Rozehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou) nebo 160 °C (plynovou). Těsto rozválíme na lehce pomoučněné ploše a vyložíme jím 22 cm formu s volným dnem. Necháme 15 minut odpočinout, poté těsto vyložíme pečícím papírem s fazolemi a pečeme 15 minut. Následně fazole i pečící papír odstraníme a pečeme dalších 10 minut dokud není základ světle zlatý a sušenkový. Vyndáme z trouby a necháme mírně vychladnout.
- Zvýšíme troubu na 220 °C (horkovzdušnou) nebo 200 °C (plynovou). Vychladlou dýni protlačíme skrze cedník do velké mísy. V samostatné misce smícháme cukr, sůl, muškátový oříšek a polovinu skořice. Vmícháme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a mléko, poté přidáme k dýňovému pyré a mícháme, aby se vše spojilo. Nalijeme do formy a pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu zpět na 180 °C resp. 160 °C. Pečeme dalších 35-40 minut dokud náplň neztuhne.
- Necháme vychladnout, poté vyjmeme koláč z formy. Zbylou skořici smícháme s moučkovým cukrem a koláč poprášíme. Podáváme vychlazené.