Recept na dýňový chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo

Snadný recept na lahodně kořeněný dýňový chléb.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 65 minut + odpočívání
  • Počet porcí: 16

Ingredience

  • 1 a dvě třetiny šálku univerzální mouky
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 velké vejce o pokojové teplotě
  • 1 šálek konzervované dýně
  • 1/2 šálku kanolového oleje
  • 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 šálku rozinek (volitelné)

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Smícháme prvních 8 ingrediencí. Ušleháme vejce, dýni, olej a vodu. Vmícháme do suchých přísad, dokud nejsou vlhké.
  2. Přisypeme vlašské ořechy a případně také rozinky.
  3. Nalijeme do vymazané formy. Pečeme 65-70 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  4. Před vyjmutím na drátěnou mřížku necháme 10 minut vychladnout.

Tipy

  1. Jak poznám, že je dýňový chléb hotový? Přepečení může způsobit, že chléb bude suchý. Že je chléb upečený poznáte podle toho, že digitální teploměr ukazuje teplotu mezi 93-96 °C. Pokud digitální teploměr nemáte, zapíchněte do středu špejli nebo nůž. Pokud bude špejle či nůž špinavé od mokrého těsta, chléb potřebuje více času na pečení. Pokud vyjde špejle či nůž čisté, je chléb připraven k vyjmutí. Dalším znamením, že je chléb hotový, jsou okraje chleba, které zhnědnou a začnou se odlepovat od pánve.
  2. Mohu v dýňovém chlebu nahradit máslo olejem? U mnoha receptů je výměna másla za olej jen nepatrným rozdílem. U receptu na dýňový chléb je však olej klíčem k vytvoření lehkého a vlhkého bochníku. Pokud olej nemáte, můžete použít rozpuštěné ztužené máslo.
  3. Jak udržovat dýňový chléb vlhký? Aby dýňový chléb zůstal vlhký, zabalte ho do fólie a skladujte ho ve vzduchotěsné nádobě. Dýňový chléb vydrží při pokojové teplotě 2 dny. Chcete-li bochník uchovat déle, uložte ho do ledničky až na týden nebo ho zamrazte na 2 až 3 měsíce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang