Tyto křupavé, máslové čokoládové karamely můžete připravit jako jedlý dárek pro své známé, nebo si je vychutnat jen tak. Každý občas může zahřešit touhle sladkostí.

Ingredience

  • 1 hrnek celých mandlí nebo pekanových ořechů
  • 1/2 kg másla
  • 2 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky čokoládových lupínků

Postup

  1. Do středu trouby umístěte rošt a troubu rozehřejte na 170 °C.
  2. Na plech s okrajem naskládejte 1 hrnek celých mandlí nebo pekanových ořechů v jedné vrstvě. Pečte, dokud nejsou voňavé a lehce opečené, asi 5 minut.
  3. Po vychladnutí je přendejte na prkénko a jemně nasekejte.
  4. Máslem vymažte okraje toho stejného plechu a stěny středně velkého hrnce s těžkým dnem. Dno plechu vyložte pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení a položte na žáruvzdorný povrch.
  5. Do kastrolu na střední teplotu vložte máslo, 2 a 1/2 hrnku krystalového cukru a 1/2 lžičky soli. Když se máslo téměř úplně rozpustí, opatrně míchejte dřevěnou lžící a dávejte pozor, abyste cukrem nepostříkali okraje.
  6. Do hrnce přiložte cukrářský nebo fritovací teploměr a vařte, dokud směs neztmavne do světle karamelové barvy nebo barvy arašídového másla a nedosáhne teploty 146-148 °C, 17 až 21 minut.
  7. Občas směs promíchejte, aby se rozrušila případná horká místa a máslo s cukrem emulgovalo. Po každém míchání dobře opláchněte dřevěnou lžíci, abyste odstranili všechny krystalky cukru a cukrová směs se nezasířila.
  8. Pokud si všimnete krystalků cukru na okraji pánve nad sirupem, otřete tato místa vlhkým kartáčkem.
  9. Směs ihned nalijte na připravený plech. Nechte vychladnout, dokud bublinky neustoupí a karamel nezačne tuhnout, 3 až 4 minuty. Rovnoměrně posypte 2 hrnky čokoládových lupínků (pozor, plech bude ještě velmi horký).
  10. Nechte, dokud nezměknou a nerozpustí se, asi 5 minut. Pomocí kovové stěrky nebo silikonové stěrky rozetřete čokoládu do rovnoměrné vrstvy. Posypte ořechy a jemně je vtlačte do čokolády.
  11. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, nejméně 3 hodiny. Pokud čokoláda při pokojové teplotě neztuhne, dejte ji po úplném vychladnutí na 20 minut do chladničky. Rukama nebo kuchařským nožem rozlámejte karamel na větší kousky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang