Čočková polévka je klasikou, která by neměla chybět na žádném jídelním stole.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 15 minut
  • Porce: 6 až 8

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • jemně nakrájená cibule
  • nadrobno nakrájená mrkev
  • 0,5 šálku jemně nasekaného celeru
  • 2 lžičky soli
  • 0,5 kila čočky
  • 2 nakrájená rajčata
  • 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 0,5 lžičky koriandru
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 0,5 lžičky pepře aframom

Postup

Olivový olej dejte do velkého hrnce a postavte ho na střední teplotu. Jakmile se olej rozpálí, přidejte cibuli, mrkev, celer a sůl a smažte, dokud cibule nezprůsvitní, přibližně 6 až 7 minut. Přidejte čočku, rajčata, vývar, koriandr, kmín a aframom a promíchejte.

Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud čočka nezměkne, přibližně 35 až 40 minut. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte na pyré do požadované konzistence. Ihned podávejte.

TIP: Kdo by chtěl vyzkoušet čočku trochu jinak, najde inspiraci mezi recepty z červené čočky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang