Čočková polévka je klasikou, která by neměla chybět na žádném jídelním stole.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina 15 minut
- Porce: 6 až 8
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- jemně nakrájená cibule
- nadrobno nakrájená mrkev
- 0,5 šálku jemně nasekaného celeru
- 2 lžičky soli
- 0,5 kila čočky
- 2 nakrájená rajčata
- 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 0,5 lžičky koriandru
- 0,5 lžičky kmínu
- 0,5 lžičky pepře aframom
Postup
Olivový olej dejte do velkého hrnce a postavte ho na střední teplotu. Jakmile se olej rozpálí, přidejte cibuli, mrkev, celer a sůl a smažte, dokud cibule nezprůsvitní, přibližně 6 až 7 minut. Přidejte čočku, rajčata, vývar, koriandr, kmín a aframom a promíchejte.
Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud čočka nezměkne, přibližně 35 až 40 minut. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte na pyré do požadované konzistence. Ihned podávejte.
TIP: Kdo by chtěl vyzkoušet čočku trochu jinak, najde inspiraci mezi recepty z červené čočky.