chilli-con-carne-2

Lákavá vůně hrnce s chilli bublajícího na plotně. Připravte si ho jako rychlé jídlo, ale pokud máte čas na pomalé vaření, odměnou vám bude mimořádně křehké hovězí maso a extra šťavnatá omáčka. Podávejte s rýží nebo kukuřičnými lupínky na namáčení.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 800 g plechovka drcených rajčat
  • 420 g plechovka červených fazolí, okapaná (nebo jiné fazole)
  • 2 kostky hovězího bujónu, rozdrcené
  • 1 a 1/2 lžičky cukru
  • 125-375 ml vody
  • Sůl a pepř

Směs chilli koření:

  • 1-2 lžičky kajenského pepře (upravte podle chuti)
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 5 lžiček mletého kmínu
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky oregana

K podávání:

  • Rýže, kukuřičné lupínky, tortilly
  • Zakysaná smetana, jogurt, strouhaný sýr, koriandr

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte česnek a cibuli, smažte 1 minutu, poté přidejte papriku a smažte 2 minuty, dokud cibule nezprůsvitní.
  2. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte hovězí maso. Vařte ho, přičemž ho průběžně rozdělujte, dokud nebude z větší části propečené.
  3. Přidejte směs chilli koření. Vařte, dokud hovězí maso není po celém povrchu hnědé. (Tento krok pomáhá uvolnit další chuť koření).
  4. Přidejte zbývající přísady a 1/2 šálku vody pro rychlé vaření nebo 1 a 1/2 šálku pro pomalé vaření. Přiveďte k varu a poté upravte teplotu podle dalších bodů.
  5. Rychlé vaření – 20 až 40 minut, nezakryté, na středně nízkém ohni, aby vše jemně bublalo.
  6. Pomalé vaření – 1,5 hodiny až 2 hodiny, přikryté, na mírném ohni, aby to velmi jemně bublalo.
  7. Těsně před podáváním podle chuti osolte a opepřete.
  8. Podávejte na rýži nebo naberte do misek a podávejte s kukuřičnými lupínky nebo teplými tortillami, se zakysanou smetanou, sýrem a koriandrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang