Lákavá vůně hrnce s chilli bublajícího na plotně. Připravte si ho jako rychlé jídlo, ale pokud máte čas na pomalé vaření, odměnou vám bude mimořádně křehké hovězí maso a extra šťavnatá omáčka. Podávejte s rýží nebo kukuřičnými lupínky na namáčení.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 500 g hovězího mletého masa
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 800 g plechovka drcených rajčat
- 420 g plechovka červených fazolí, okapaná (nebo jiné fazole)
- 2 kostky hovězího bujónu, rozdrcené
- 1 a 1/2 lžičky cukru
- 125-375 ml vody
- Sůl a pepř
Směs chilli koření:
- 1-2 lžičky kajenského pepře (upravte podle chuti)
- 4 lžičky mleté papriky
- 5 lžiček mletého kmínu
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky cibulového prášku
- 2 lžičky oregana
K podávání:
- Rýže, kukuřičné lupínky, tortilly
- Zakysaná smetana, jogurt, strouhaný sýr, koriandr
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte česnek a cibuli, smažte 1 minutu, poté přidejte papriku a smažte 2 minuty, dokud cibule nezprůsvitní.
- Zvyšte teplotu na maximum a přidejte hovězí maso. Vařte ho, přičemž ho průběžně rozdělujte, dokud nebude z větší části propečené.
- Přidejte směs chilli koření. Vařte, dokud hovězí maso není po celém povrchu hnědé. (Tento krok pomáhá uvolnit další chuť koření).
- Přidejte zbývající přísady a 1/2 šálku vody pro rychlé vaření nebo 1 a 1/2 šálku pro pomalé vaření. Přiveďte k varu a poté upravte teplotu podle dalších bodů.
- Rychlé vaření – 20 až 40 minut, nezakryté, na středně nízkém ohni, aby vše jemně bublalo.
- Pomalé vaření – 1,5 hodiny až 2 hodiny, přikryté, na mírném ohni, aby to velmi jemně bublalo.
- Těsně před podáváním podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte na rýži nebo naberte do misek a podávejte s kukuřičnými lupínky nebo teplými tortillami, se zakysanou smetanou, sýrem a koriandrem.