broskvovy-kolac-2

Vychutnejte si tento lahodný koláč plný sladké broskvové náplně.

Ingredience

  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 4 a 1/2 hrnku oloupaných broskví nakrájených na plátky
  • Hotové křehké těsto na koláč
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • Vanilková zmrzlina k servírování

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte cukry, přidejte broskve a jemně promíchejte. Přikryjte a nechte 1 hodinu stát.
  2. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte polovinu těsta na kruh a přeneste ho do koláčové formy. Během přípravy náplně nechte v chladničce.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Broskve nechte okapat a šťávu si ponechte. V malém hrnci smíchejte kukuřičný škrob, muškátový oříšek, skořici a sůl a postupně vmíchejte šťávu z broskví.
  4. Přiveďte k varu, vařte a míchejte, dokud nezhoustnou, asi 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a máslo. Jemně vmíchejte broskve. Nalijte na připravené těsto.
  5. Zbylé těsto rozválejte na kruh a nakrájejte ho na proužky o šířce cca 3 cm. Uspořádejte je na náplň do mřížkového vzoru.
  6. Pruhy seřízněte a přitiskněte k okraji spodního korpusu, přebytečné těsto na okraji ozdobně olemujte. Okraj volně přikryjte alobalem.
  7. Pečte 40 minut a odstraňte alobal. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublá, ještě 10-20 minut.
  8. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang