Vychutnejte si tento lahodný koláč plný sladké broskvové náplně.
Ingredience
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 4 a 1/2 hrnku oloupaných broskví nakrájených na plátky
- Hotové křehké těsto na koláč
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky soli
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- Vanilková zmrzlina k servírování
Postup
- Ve velké míse smíchejte cukry, přidejte broskve a jemně promíchejte. Přikryjte a nechte 1 hodinu stát.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte polovinu těsta na kruh a přeneste ho do koláčové formy. Během přípravy náplně nechte v chladničce.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Broskve nechte okapat a šťávu si ponechte. V malém hrnci smíchejte kukuřičný škrob, muškátový oříšek, skořici a sůl a postupně vmíchejte šťávu z broskví.
- Přiveďte k varu, vařte a míchejte, dokud nezhoustnou, asi 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a máslo. Jemně vmíchejte broskve. Nalijte na připravené těsto.
- Zbylé těsto rozválejte na kruh a nakrájejte ho na proužky o šířce cca 3 cm. Uspořádejte je na náplň do mřížkového vzoru.
- Pruhy seřízněte a přitiskněte k okraji spodního korpusu, přebytečné těsto na okraji ozdobně olemujte. Okraj volně přikryjte alobalem.
- Pečte 40 minut a odstraňte alobal. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublá, ještě 10-20 minut.
- Nechte vychladnout na mřížce a podávejte s vanilkovou zmrzlinou.