V tomto receptu je možná více borůvek než těsta, a proto ho musíte vyzkoušet. Případně můžete připravit z jakéhokoli sezónního ovoce.
Ingredience
- 110 g másla, změklého, plus další na vymazání
- 130 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky skořice
- 160 g cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 1 lžička citronové kůry
- 325 g borůvek
- 1 lžička citronové šťávy
- Práškový cukr na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Lehce vymažte máslem kulatou formu a vysypte ji moukou.
- Ve středně velké míse důkladně prošlehejte 1 hrnek mouky s práškem do pečiva, solí a skořicí.
- Vyšlehejte máslo, poté přidejte cukr a šlehejte, do světlé a nadýchané pěny, další 1-2 minuty. Přidejte vanilkový extrakt.
- Přidejte vejce jedno po druhém a šlehejte, dokud se dobře nespojí, a podle potřeby seškrábejte stěny mísy. Vmíchejte citronovou kůru.
- Snižte rychlost mixéru a pomalu přidávejte moučnou směs a šlehejte do hladka, těsto bude husté.
- Těsto vložte do připravené formy a stěrkou uhlaďte povrch.
- V míse smíchejte borůvky se lžičkou mouky a citronovou šťávou a nasypte na těsto.
- Pečte 45 až 55 minut při teplotě 180 °C, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout ve formě a poté opatrně přeneste na talíř.
- Před podáváním koláč posypte moučkovým cukrem.