Každý kuchař potřebuje ve svém repertoáru dobrý bešamel – v tomto receptu se dozvíte, jak udělat jíšku a udržet omáčku bez hrudek.
Příprava
- Příprava: 2 minuty
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 17 minut
- Počet porcí: 500 ml
Ingredience
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
Postup
- V malém hrnci přiveďte k varu mléko s cibulí, bobkovým listem a hřebíčkem. Vypněte oheň a nechte 20 minut louhovat (tento proces louhování není povinný, ale omáčce dodá lepší chuť).
- V jiném hrnci rozpusťte máslo a přidejte hladkou mouku. Průběžně míchejte, dokud se nevytvoří jíška. Pokračujte ve vaření po dobu 2 minut.
- Děrovanou lžící vyjměte z mléka cibuli, bobkový list a hřebíček a vyhoďte je. Postupně přidávejte vylouhované mléko do jíšky a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Za stálého míchání vařte 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti dochuťte.