Pro tento snadný a rychlý recept na banánový chléb skvěle využijete i přezrálé banány. Hotový chléb lze také zamrazit.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 50 minut
- Porcí: 8-10 plátků
Ingredience
- 140 g změklého másla + na vymazání plechu
- 140 g krupicového cukru
- 2 velká rozšlehaná vejce
- 140 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 zralé rozmačkané banány
- 50 g moučkového cukru
- sušené banánové lupínky na ozdobu
Postup
- Troubu rozehřejeme na 180 °C (horkovzdušná) nebo na 160 °C (plynová).
- Vymažeme formu na chléb a vyložíme dno a boky pečícím papírem.
- Změklé máslo a krupicový cukr utřeme až dokud nevznikne nadýchaná hmota, poté pomalu přidáme rozšlehaná vejce s trochou mouky.
- Vmícháme zbývající mouku, prášek do pečiva a rozmačkané banány.
- Směs vlijeme do připravené formy a pečeme asi 50 minut nebo dokud nebude upečená. Po 30-40 minutách v troubě kontrolujeme chléb v 5 minutových intervalech, neboť čas se může lišit v závislosti na tvaru formy na chléb. Otestujeme špejlí (po zasunutí a vysunutí by špejle měla být čistá).
- Necháme 10 minut vychladnout ve formě a poté vyjmeme.
- Smícháme moučkový cukr s 2-3 lžičkami vody, abychom vytvořili tekutou polevu.
- Vršek chlebu pokapeme polevou a ozdobíme hrstí banánových lupínků.