Ingredience:
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml šlehačkové smetany
- čerstvě nastrouhaný křen
- ocet
- cukr
- sůl
- citronová šťáva
Postup:
Z másla, mouky a mléka si připravíme jíšku. Zvolna vaříme několik minut a přidáme zakysanou smetanu, šlehačkovou smetanu, cukr, ocet a ochutíme solí a citronovou šťávou.
Do hotové omáčky přidáme čerstvě nastrouhaný křen podle chuti (více křenu znamená výraznější a ostřejší chuť). Pokud nemáme k dispozici čerstvý křen, můžeme použít konzervovaný křen.
Křenová omáčka také skvěle chutná s hříbky.
Křenovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
TIP: Příště lze vyzkoušet recept na rajskou omáčku. Je to stálice českých kuchyní, kterou lze najít i na jídelníčku luxusních restaurací. Nebo toto je možná nejlepší omáčka k rýži a ke knedlíkům.