Ingredience:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml šlehačkové smetany
  • čerstvě nastrouhaný křen
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • citronová šťáva

Postup:

Z másla, mouky a mléka si připravíme jíšku. Zvolna vaříme několik minut a přidáme zakysanou smetanu, šlehačkovou smetanu, cukr, ocet a ochutíme solí a citronovou šťávou.

Do hotové omáčky přidáme čerstvě nastrouhaný křen podle chuti (více křenu znamená výraznější a ostřejší chuť). Pokud nemáme k dispozici čerstvý křen, můžeme použít konzervovaný křen. 

Křenová omáčka také skvěle chutná s hříbky

Křenovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží. 

TIP: Příště lze vyzkoušet recept na rajskou omáčku. Je to stálice českých kuchyní, kterou lze najít i na jídelníčku luxusních restaurací. Nebo toto je možná nejlepší omáčka k rýži a ke knedlíkům.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang