Recept – králík pečený na divoko

Hlavní jídlaMasoUzeninyVíno

Slaninou prošpikovaný králík na divokém koření, s kořenovou zeleninou a podlitý vínem. Nejlépe chutná s vařeným bramborem.

Pečení králíka je stará kuchařská technika, která se používá již po staletí. Kuchaři po celém světě ji používají jako způsob, jak v králičím mase zvýraznit jeho nejlepší chuť a křehkost. Králík je libový, výživný a chutný zdroj bílkovin a pečení je pro něj ideálním způsobem přípravy bez zbytečných starostí.

Nejsložitější na pečení králíka je dosáhnout rovnoměrně propečeného výsledku, který maso nevysuší. Tradiční způsob pečení vyžaduje, aby byl králík před pečením zalit omáčkou. Omáčka pomáhá udržet králíka během pečení vláčného, což usnadňuje dosažení rovnoměrné propečenosti.

Králík pečený na divoko – recept

Způsobů, jak připravit králíka na divoko, je velká spousta. Někdo nakládá, někdo peče s kořenovou zeleninou. Tahle verze je s divokým kořením a výslednou chuť si zamilujete.

Ingredience na králíka pečeného na divoko

  • 1 králík
  • 100 g slaniny
  • 1 citron
  • 1 lžíce koření na zvěřinu (jalovec, bobkový list, tymián)
  • citronová kůra
  • 2 cibule
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 100 ml bílého vína

Postup na králíka pečeného na divoko

  1. Přibližně půlkou slaniny prošpikujeme králičí maso, zakapeme citronovou šťávou a posypeme kořením a citronovou kůrou.
  2. Maso položíme na kus alobalu, obložíme na kolečka nakrájenou cibulí, zabalíme a dáme uležet do lednice.
  3. Druhý den rozškvaříme zbylou slaninu na pekáči, položíme na ni rozbalené maso, osolíme, přidáme bobkový list, podlijeme a pečeme doměkka ve vyhřáté troubě.
  4. Maso během pečení často poléváme šťávou. Hotové maso vyjmeme, šťávu rozředíme vodou, povaříme, důkladně rozmícháme nebo rozmixujeme, přilejeme víno a vzniklou omáčkou poléváme porcovaného pečeného králíka.
  5. Na talíři zdobíme jeřabinami nebo brusinkami. Králíka pečeného na divoko podáváme s bramborem.

Ze zvěřiny lze připravit domácí zvěřinovou paštiku do skleničky.

Ke králíkovi je vhodné přidat tučnější druh masa nebo slaninu, aby se nevysušil.

Recept na pečeného králíka s bůčkem

Králičí maso je libové a neobsahuje mnoho tuku, takže pečeně může být suchá. Proto je kombinace králičí pečeně s vepřovým bůčkem velmi vhodná. Tímto způsobem pekly králíka i naše babičky a musíme říct, že králík s vepřovým bůčkem je naprosto vynikající.

Ingredience na pečeného králíka s bůčkem

  • 1 králík vcelku, hmotnost asi 2,5-3 kg
  • 450 g vepřového bůčku, poněkud libovějšího, bez kůže a kostí
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžíce soli
  • 120 ml vody

Postup na pečeného králíka s bůčkem

  1. Očistěte králíka od zbytků chlupů, opláchněte ho vodou a osušte. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Česnek oloupejte a prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 3-4 cm.
  2. Vepřový bůček osolte. Potřete králíka ze všech stran česnekem a solí.
  3. Kousky vepřového bůčku vložte do zapékací misky a na ně položte cibuli. Na připravený základ položte králíka. Králíka zalijte asi 120-180 ml vody.
  4. Přikryjte pokličkou a upečte.
  5. Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte pokličku. Pečte dalších 60-90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečeni podlili.
  6. Králík se začne péct (ne dusit). Během této doby kontrolujte, zda se maso nepřipéká, a každých 10-15 minut ho podlévejte šťávou. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík i bůček hotový.
  7. Podávejte s bramborovými knedlíky a špenátem.

TIP: Zkuste si připravit i králičí žebra s nádivkou.

Jak péct králíka?

  • Pokud necháme králičí maso před kuchyňskou úpravou odležet, bude pak chutnější a stravitelnější.
  • Před přípravou je vhodné králíka naporcovat. Bude se s ním lépe manipulovat a také se líp (stejnoměrně) propeče.
  • Velice vhodné je předem naložit králíka do různých kořeněných marinád nebo do kefíru či kyselého mléka. Maso pak bude křehčí.
  • Pokud maso nenakládáme, alespoň ho před přípravou osolíme a lehce pokapeme citrónem.
  • Nechceme-li mít pečené maso suché, přidáme k němu péct kousek tučnějšího vepřového. Asi nejčastěji se používá vepřový bůček.
  • Dalším způsobem, jak zjemnit toto suché maso, je špikování. Špikujeme klínky špeku nebo slaniny vyšší vrstvu masa – hlavně maso králičích zadních nohou (kýt) a maso okolo páteře.
  • Starší králičí maso je vhodnější nejprve podusit a teprve pak zakryté dopéct v troubě. Při pečení nezapomeneme maso polévat, aby bylo šťavnaté. Šťávu nenecháme zcela vypéct, občas králíka nezapomeneme podlévat.
  • Králík potřebuje k dokonalému změknutí minimálně 90 minut. Během pečení můžeme maso několikrát obrátit, podlít a maso polít.

Králík pečený v troubě

  1. Během přípravy králíka v pekáči nechte rozehřát troubu.
  2. Do pekáče nalijte trochu vody, přidejte kousek másla nebo sádla, popř. kostičky slaniny a cibule.
  3. Králičí maso prošpikujte, osolte a okořeňte, vložte do pekáče a zakryjte poklicí nebo alespoň překryjte alobalem.
  4. Vložte péct do trouby a lehce stáhněte teplotu. Čím bude teplota nižší, tím déle se bude králík péct, ale o to více bude maso jemnější a šťavnatější.
  5. Po hodině pečení (cca 180 °C) maso odkryjeme, obrátíme, podlijeme (je-li třeba) a vložíme do trouby dopéct.
  6. Ke konci pečení králíka odkryjeme, aby se maso opeklo dozlatova.
Rozmarýn a tymián se ke králičímu masu báječně hodí.

Králík dušený v troubě

  1. Troubu rozehřejeme na nižší teplotu než při pečení.
  2. Maso připravíme velice podobně, jako na pečení (včetně špikování špekem).
  3. Králíka v pekáči zakryjte, vložte do trouby a teplotu snižte na cca 150 °C. Při této teplotě nechte králíka dusit asi 2,5 hodiny.

Naložený králík – recept

Králičí maso je jemné a dietní. Má téměř všestranné možnosti kuchyňské úpravy. V tomto receptu je králík naložený do marinády a pak upečený. Recept není složitý, takže ho zvládne téměř každý.

Ingredience na naloženého králíka

  • 2 dl oleje (i méně)
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kečupu
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1-2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • králičí maso

Postup na naloženého králíka

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Stroužky česneku oloupeme.
  2. Ze surovin namícháme marinádu, do které naložíme králičí maso, nejméně na 24 hodin.
  3. Králíka podlijeme trochou vody, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby.
  4. Pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny. Před koncem pečení maso odkryjeme, aby chytilo barvu.
  5. K takto upečenému králíkovi můžeme jako přílohu dát rýži nebo slijeme výpek, zahustíme smetanou a podáváme s knedlíkem.

Koření na králíka

Králičí maso má ojedinělou vůni i chuť, proto se k němu nehodí každé koření. Jestliže sáhněte po rozmarýnu, který specifickou chuť masa zjemní, rozhodně nic nepokazíte. Dále se při pečení používá třeba koriandr, šalvěj, tymián nebo sušená paprika (sladká nebo pálivá). Před uložením do trouby můžete maso potřít i česnekem.

Pokus si nejste jistí, jaké koření zvolit, dají se koupit už přímo namíchané kořenicí směsi speciálně vhodné na králíka. S těmi nešlápnete vedle.

Díky smetanové omáčce se králičí maso nevysuší a zůstane vláčné.

Dušený králík na smetaně – recept

Klasika, která tady nesměla chybět. Omáčka není zahuštěna moukou, takže pokud ji doplníte vhodnou přílohou (např. bezlepkovým knedlíkem nebo bramborem), mohou si na naší moderní verzi pochutnat i celiaci.

Ingredience na dušeného králíka na smetaně

  • králičí maso 4 porce
  • slanina 100 g
  • sůl
  • 1 špetka cukru
  • jalovec 3 kuličky
  • máslo 100 g, lze nahradit sádlem
  • kořenová zelenina 300 g (mrkev, petržel, celer – všechna zelenina nakrájená na plátky)
  • cibule 50 g, na plátky
  • ½ citronu
  • pepř 12 kuliček
  • nové koření 6 kuliček
  • bobkový list 1 ks
  • tymián
  • 600 ml vývaru (z králičích kostí – hlav, lze nahradit drůbežím vývarem)
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • knedlíky houskové, k podávání

Postup na dušeného králíka na smetaně

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Králičí díly protáhněte nudličkami slaniny (tenhle krok můžete vynechat a slaninu přidat až do zeleninového základu), osolte a potřete roztlučeným jalovcem.
  3. V pekáči na tuku (teď můžete přidat slaninu) zpěňte kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.) 
  4. Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.
  5. Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte či doslaďte.
  6. Proceďte na králíka do kastrolu a dobře prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Králičí maso je velice zdravé a má jemnou chuť.

Díky minimálnímu obsahu tuku a cholesterolu je vhodné nejen pro jedince trpící obezitou, ale také sportovce, kteří jej mohou v přiměřeném množství zařadit do své diety.

Králičí maso funguje také jako vynikající antioxidant a příznivě ovlivňuje stav kůže. Obsahuje také celou řadu důležitých látek jako vitamin B12, železo, kobalt, draslík nebo mangan.

Pro své zdraví prospěšné látky by králík neměl chybět jednou za čas v každém jídelníčku. Věříme, že naše recepty vás inspirují k přípravě tohoto delikátního masa.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang