Koprová omáčka je jedním ze strašáků, kteří pronásledují mnoho lidí od doby návštěvy školní jídelny. Dobře připravená koprová omáčka je však velikou delikatesou a dokáže potěšit i ty, kteří by jí běžně nejedli.
Ingredience:
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- sůl
- 2-3 lžíce kopru
- 1 lžička octa
- ¼ masoxu
- 200 ml zakysané smetany
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání přelijeme studenou vodou a povaříme.
Do jíšky přidáme kopr, který nadrobno nasekáme, a ¼ masoxu. Omáčku necháme přejít varem a vmícháme zakysanou smetanu. Nakonec koprovou omáčku ochutíme solí a octem.
Kopr na koprovou omáčku je nejlépe použít čerstvý, ale můžeme použít i kopr mražený, sušený či sterilizovaný. Kopr je sám o sobě vynikající ingrediencí a s trochou fantazie se z něj dát připravit i pizza – kopr to snese.