Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce sádla nebo ztuženého tuku
- 1 vejce
- 1 lžička octa
- špetka soli
- 1/8 l vlažné vody
- 1 vejce na potření závinu
- 1 kg jablek
- 2 šálky osmažené strouhanky
- skořice
- cukr
- máslo
Postup:
Do mouky přidáme sůl, rozdrobený tuk a zalejeme vodou s rozšlehanými vejci a octem.
Těsto začneme zpracovávat nožem, teprve až když se začnou jednotlivé přísady spojovat, začneme rukama vypracovávat hladké těsto.
Těsto přikryjeme nahřátým hrncem a dáme na 30 minut stranou odpočinout.
Půlku těsta uválíme a rukama vytahujeme, aby bylo co možná nejtenčí (dáváme přitom pozor, aby se neroztrhlo).
Na másle osmahneme strouhanku a část jí nasypeme na těsto. Strouhanku posypeme nahrubo nastrouhanými jablky, pocukrujeme, posypeme skořicí. Navrch nasypeme ještě trochu strouhanky a těsto se směsí zamotáme.
Se zbytkem těsta postupujeme stejně. Když máme hotové dva jablečné záviny, pomažeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova na vymaštěném plechu.