Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 60 g cukru
- 2 vařené žloutky
- špetka soli
- čerstvá strouhaná citronová kůra
- 3 lžičky rumu
- 4 jablka
- 3 bílky
- 180 g krystalového cukru
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozdrobené máslo, sůl, rozdrobené natvrdo uvařené žloutky, rum a vypracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na dvě části (větší a menší část). Větší částí těsta vyložíme tukem vymaštěnou dortovou formu vysypanou strouhankou.
Na koláč pak rozmístíme nastrouhaná jablka, posypeme je rozdrobeným zbytkem těsta a dáme zapéct do rozehřáté trouby.
Zatímco pečeme jablečný koláč, nachystáme si do většího hrnku nebo misky bílky ze 3 vajec, přidáme krystalový cukr a ušleháme na hustý sníh. Jablečný koláč na chvíli vyndáme z trouby, rozetřeme na něj sníh z bílků a vrátíme zpět do trouby.
Koláč pečeme, dokud sníh nezezlátne. Jablečný koláč můžeme ještě dochutit trochou skořice.