Ingredience:
- 800 g čerstvých hub nakrájených na větší kousky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ½ středního celeru
- 1 cibule
- 100 g slaniny nakrájené na kostičky
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 2-3 lžíce másla
- 2 lžíce polotučného mléka
- 200 ml sladké smetany
- 2 kuličky pepře
- 1 kulička nového koření
- 1 bobkový list
- citron
- sůl
- 2 lžíce sójové omáčky
- ½ lžičky cukru
- 1 masox
- voda
Postup:
Do hrnce dáme slaninu a opražíme. Potom na ní zpěníme cibulku a přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel a půlka cibule). Vše osmahneme do růžova, zaprášíme moukou, znovu osmahneme a zalijeme vodou.
Kuličky pepře, nové koření a bobkový list položíme na malé plátýnko a zavážeme je jako měšec, který přidáme do hrnce. Dále přidáme masox, kolečko oloupaného citronu a za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut.
Zatímco vaříme zeleninu, přichystáme si houby. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm osolené houby. Zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme 10 – 15 minut než houby změknou.
Hotové houby přimícháme k zelenině, vmícháme mléko a smetanu a dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou a cukrem.
Houbový guláš můžeme podávat s pečivem, houskovým knedlíkem nebo s vařenými brambory.