Recept – houbový guláš se zeleninou

Hlavní jídla

Ingredience:

  • 800 g čerstvých hub nakrájených na větší kousky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ½ středního celeru
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 2-3 lžíce másla
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • 200 ml sladké smetany
  • 2 kuličky pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1 bobkový list
  • citron
  • sůl
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžičky cukru
  • 1 masox
  • voda

Postup:

Do hrnce dáme slaninu a opražíme. Potom na ní zpěníme cibulku a přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel a půlka cibule). Vše osmahneme do růžova, zaprášíme moukou, znovu osmahneme a zalijeme vodou.

Kuličky pepře, nové koření a bobkový list položíme na malé plátýnko a zavážeme je jako měšec, který přidáme do hrnce. Dále přidáme masox, kolečko oloupaného citronu a za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut.

Zatímco vaříme zeleninu, přichystáme si houby. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm osolené houby. Zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme 10 – 15 minut než houby změknou.

Hotové houby přimícháme k zelenině, vmícháme mléko a smetanu a dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou a cukrem.

Houbový guláš můžeme podávat s pečivem, houskovým knedlíkem nebo s vařenými brambory.

Kategorie:

Hlavní jídla

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang