Ingredience:
- 200 g čerstvých hříbků nebo žampiónů
- citronová šťáva
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- sůl
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky. V hlubokém hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme houby a za častého míchání dusíme. Podle potřeby přidáme vodu a osolíme.
Do smetany přidáme mouku a důkladně rozmícháme. Smetanu vlijeme za stálého míchání do omáčky a ještě krátce povaříme. K dochucení můžeme použít sůl, citronovou šťávu a ocet.
TIP: Milovníci smetanových omáček jistě také ocení lahodnou játrovou omáčku, nejlépe podávanou s čerstvě uvařenou rýží.