Fazolový guláš s mletým masem je jedním z těch jídel, která nám připomínají teplé a chutné domácí vaření. Tento chutný a sytý pokrm má kořeny v tradiční gastronomii a je oblíbeným receptem mnoha rodin po celém světě. Jeho jednoduchá příprava, bohatá chuť a výživný obsah z něj činí ideální volbu pro každou příležitost. V tomto článku se podíváme na to, jak připravit fazolový guláš s mletým masem, abyste mohli své chuťové buňky potěšit tímto skvělým pokrmem.
Fazolový guláš s mletým masem je jídlem, které spojuje výhody různých ingrediencí a koření. Hlavní složkou je obvykle mleté maso, často hovězí nebo vepřové, které přidává do pokrmu sytou chuť a bílkoviny. K tomu se přidávají fazole, které jsou výborným zdrojem vlákniny a sacharidů.
Křupavá zelenina, jako jsou papriky, rajčata a cibule, dodává pokrmu barvy, vitamíny a další důležité prvky. To vše je zabaleno do aromatického kořenění, které dodává guláši jeho charakteristickou chuť. Pokud máte rádi lehký pálivý nádech, můžete přidat i trochu chilli.
TIP: Vyzkoušet můžete také mexický guláš, sojový guláš, hlívový guláš nebo vepřový guláš.
Fazolový guláš – guláš s fazolemi
Fazolový guláš je výborný pokrm plný chutí, který zasytí a zahřeje. Tato variace tradičního guláše je ideální pro ty, kteří milují kombinaci mletého masa, fazolí a aromatických koření. Připravit ho je snadné a rychlé, a proto je skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd či večeři.
Ingredience na fazolový guláš
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 paprika (červená nebo zelená), nakrájená na kostičky
- 400 g rajčatového pyré
- 400 g konzervovaných fazolí (červené nebo bílé)
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup na fazolový guláš
- Na středně velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud neztmavne a nerozpadne se na menší kousky. Přidejte nasekaný česnek a osmažte další minutu.
- Přidejte nakrájenou papriku a smažte ji asi 5 minut, dokud se nezměkne.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr a červený pepř. Zamíchejte a nechte koření uvolnit svou vůni.
- Přidejte rajčatové pyré a konzervované fazole, přivedete k varu a snižte teplotu. Vařte guláš na mírném ohni po dobu 20-25 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Během vaření dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Fazolový guláš je nyní připraven k podávání. Můžete ho podávat s rýží, těstovinami nebo čerstvým chlebem.
Vepřový guláš z plecka – guláš z plecka – recept
Vepřový guláš z plecka je pokrmem, který vás ohřeje jak v chladných zimních měsících, tak i během celého roku. Tato chutná variace na tradiční guláš je připravena s kousky vepřového plecka, které se pomalu dusí ve výrazně aromatické omáčce. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit skvělý vepřový guláš s brambory, který potěší celou rodinu.
Ingredience na vepřový guláš z plecka
- 600 g vepřového plecka, nakrájeného na kostičky
- 2 středně velké cibule, nakrájené na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 papriky (červená a zelená), nakrájené na proužky
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 750 ml vývaru (vývar z kostí nebo bujón)
- 2 lžíce smetany na vaření (volitelné)
- sůl a pepř podle chuti
Postup na vepřový guláš z plecka
- Vepřové plecko osolte, opepřete a obalte v hladké mouce.
- Na velké pánvi s tlustým dnem zahřejte olej a smažte kousky vepřového plecka, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Ve stejné pánvi přidejte cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte nakrájený česnek a smažte další minutu.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr a červený pepř. Zamíchejte a nechte koření uvolnit svou vůni.
- Přidejte rajčatový koncentrát a opět promíchejte. Poté se vrátíte smažené kousky vepřového plecka zpět do pánve.
- Přidejte nakrájené papriky a brambory. Zamíchejte, aby se všechny přísady dobře spojily.
- Nalijte vývar a vařte na mírném ohni 30-40 minut nebo dokud se maso a brambory nezměknou. Případně přidejte vodu, pokud je omáčka příliš hustá.
- Pokud chcete, můžete přidat smetanu na vaření, aby omáčka získala krémovější konzistenci. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Vepřový guláš s brambory je nyní připraven k podávání. Můžete ho servírovat s kouskem čerstvého chleba nebo jiným oblíbeným přílohou.
Mexický fazolový guláš – guláš z mletého masa – recept
Mexický fazolový guláš je lahodný pokrm, který přináší do vaší kuchyně výraznou chuť a pikantní aroma. Tato variace na tradiční guláš je plná chutných ingrediencí, včetně mletého masa, fazolí a exotických koření, které spolu vytvářejí skvělou kombinaci. Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit mexický fazolový guláš, který oslní vaše chuťové pohárky.
Ingredience na mexický fazolový guláš
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka (400 g) červených fazolí, sceděných a opláchnutých
- 1 plechovka (400 g) kukuřice, sceděná a opláchnutá
- 400 g rajčatového pyré
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce mexického koření (nebo směsi papriky, koriandru, kmínu a červeného pepře)
- sůl a pepř podle chuti
- jalapeños papričky nebo červený pepř (podle preference, pro pikantní chuť)
- na podávání: nasekaná petrželka, plátek limetky, plátek avokáda (volitelné)
Postup na mexický fazolový guláš
- Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte mleté maso a smažte ho do doby, dokud neztmavne a nedostane křupavou strukturu. Přidejte nasekaný česnek a smažte další minutu.
- Přidejte mexické koření (nebo směs papriky, koriandru, kmínu a červeného pepře) a zamíchejte, dokud se koření rovnoměrně rozloží.
- Přidejte nakrájené papriky a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte rajčatové pyré, sceděné fazole a kukuřici. Zamíchejte všechny ingredience a přiveďte k varu.
- Vařte guláš na mírném ohni asi 15-20 minut, aby se všechny chutě propojily a omáčka zhoustla. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat nasekané jalapeños papričky nebo červený pepř.
- Dochuťte guláš solí a pepřem podle chuti.
- Mexický fazolový guláš je nyní připraven k podávání. Můžete ho servírovat s plátkem limety, nasekanou petrželkou a plátkem avokáda pro dokonalou chuťovou kombinaci.
Guláš z mletého masa – recept
Guláš z mletého masa je skvělým způsobem, jak si pochutnat na tradičním guláši, aniž byste museli čekat dlouhé hodiny, než se maso zcela uvaří.
Tento recept vám ukáže, jak připravit chutný guláš z mletého masa, který je rychlý, jednoduchý a přesto plný bohaté chuti. Ideální pro ty chvíle, kdy máte hlad na něco teplého a sytého.
Ingredience na guláš z mletého masa
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obojího)
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 papriky (červená, žlutá nebo zelená), nakrájené na proužky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 500 ml hovězího vývaru (nebo vývaru z kostky)
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně pro zahuštění)
Postup na guláš z mletého masa
- Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud neztmavne a nezměkčí se.
- Přidejte nasekaný česnek a nakrájené papriky. Smažte další 5 minut, dokud papriky nezměknou.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr, mletý kmín a červený pepř. Zamíchejte a nechte koření uvolnit svou vůni.
- Přidejte rajčatový koncentrát a promíchejte ho s masem a paprikami.
- Přidejte nakrájené brambory a hovězí vývar.
- Vařte guláš na mírném ohni asi 15-20 minut nebo dokud se brambory nezměknou. Pokud chcete zahušťovat omáčku, můžete přidat hladkou mouku smíchanou s trochou vody a zamíchat.
- Dochuťte guláš solí a pepřem podle chuti.
- Guláš z mletého masa je nyní připraven k podávání. Můžete ho servírovat s knedlíky, těstovinami nebo čerstvým chlebem.
Bramborový guláš s masem – recept
Bramborový guláš s masem je sytý pokrm, který zahřeje tělo i duši. Tento recept vám přinese chutnou kombinaci vepřového masa, brambor a aromatického koření, které spolu vytvoří lahodnou omáčku. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit chutný bramborový guláš, který bude milovat celá rodina.
Ingredience na bramborový guláš s masem
- 500 g vepřového masa (plecko nebo krk), nakrájeného na kostičky
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 500 ml hovězího vývaru
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na bramborový guláš s masem
- Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte kousek vepřového masa a smažte ho, dokud neztmavne a nezměkčí se.
- Přidejte nasekaný česnek a všechno maso až do dokončení smažení.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr, mletý kmín a červený pepř. Zamíchejte a nechte koření uvolnit svou vůni.
- Přidejte rajčatový koncentrát a promíchejte ho s masem.
- Přidejte nakrájené brambory a hovězí vývar.
- Vařte guláš na mírném ohni asi 20-30 minut nebo dokud se brambory nezměknou a omáčka zhoustne.
- Dochuťte guláš solí a pepřem podle chuti.
- Bramborový guláš s masem je nyní připraven k podávání. Můžete ho posypat nasekanou petrželkou pro ozdobu a servírovat s kouskem čerstvého chleba.
Bramborový guláš s fazolemi – recept
Bramborový guláš s fazolemi je sytejší variací na tradiční bramborový guláš. Tento recept spojuje lahodnou kombinaci brambor, fazolí a aromatických koření, která vás zahřeje a potěší chuťové buňky. Jedná se o jednoduchý a výživný pokrm, který je ideální pro chladnější dny. Zde je náš recept na chutný bramborový guláš s fazolemi:
Ingredience na bramborový guláš s fazolemi
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 plechovky (celkem 800 g) fazolí (červené nebo bílé), scezených a opláchnutých
- 1 velká cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 500 ml hovězího bujónu
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na bramborový guláš s fazolemi
- Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr, mletý kmín a červený pepř. Zamíchejte a nechte koření na pánvi rozvonět.
- Přidejte nakrájené brambory a promíchejte je s kořením.
- Přidejte rajčatový koncentrát a hovězí bujón. Dobře promíchejte všechny ingredience.
- Vařte guláš na mírném ohni asi 20-30 minut nebo dokud se brambory nezměknou a omáčka zhoustne.
- Přidejte fazole a nechte je prohřát asi 5 minut.
- Dochuťte guláš solí a pepřem podle chuti.
- Bramborový guláš s fazolemi je nyní připraven k podávání. Můžete ho posypat nasekanou petrželkou pro ozdobu a servírovat s plátkem čerstvého chleba.
Fazolový guláš s vepřovým masem – recept
Fazolový guláš s vepřovým masem je jedním z těch pokrmů, které spojují sytou chuť s výživnými fazolemi a šťavnatým vepřovým masem. Tato variace na tradiční guláš je plná chutí a aromatických koření, které vám zahřejí srdce i žaludek. V tomto receptu vám ukážeme, jak připravit vynikající fazolový guláš s vepřovým masem, který si zamilujete.
Ingredience na fazolový guláš s vepřovým masem
- 500 g vepřového masa (krk, plecko nebo karé), nakrájeného na kostičky
- 2 středně velké cibule, nakrájené na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky červeného pepře (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 400 g konzervovaných fazolí (červených nebo bílých), sceděných a opláchnutých
- 500 ml hovězího bujónu (vývaru)
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na fazolový guláš s vepřovým masem
- Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr, mletý kmín a červený pepř. Zamíchejte a nechte koření na pánvi rozvonět.
- Přidejte kousky vepřového masa a smažte je, dokud neztmavnou a nezměknou.
- Přidejte rajčatový koncentrát a hovězí bujón. Dobře promíchejte všechny ingredience.
- Vařte guláš na mírném ohni asi 20-30 minut nebo dokud se maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Nakonec přidejte konzervované fazole a nechte je prohřát asi 5 minut.
- Dochuťte guláš solí a pepřem podle chuti.
Fazolový guláš – fazole s mletým masem – recept
Přípravu tohoto pokrmu si usnadníte pokud připravíte fazolový guláš z plechovky.
Ingredience na fazole s mletým masem
- 500 g brambor
- 250 g vařených fazolí (můžou být i z konzervy)
- 1 velká cibule
- 4 rajčata
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g mletého masa
- 4 l vývaru z bujónu
- pepř
- sůl
- paprika
- tymián
- bazalka
- petrželová nať
- olej
Postup na fazole s mletým masem
- Na troše oleje do růžova zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Potom přidáme okořeněné a osolené mleté maso a za stálého míchání je opečeme.
- Do hrnce vložíme ještě brambory nakrájené na kostky, zalijeme vývarem a zakryté asi 20 minut dusíme.
- Nakonec přidáme do guláše fazole, nakrájená rajčata, protlak a 10 minut povaříme.
- Tento fazolový guláš nezahušťujeme, aby zůstal svojí konzistencí někde na půli cesty mezi bramborovým gulášem a fazolovou polévkou.
Guláš je tradiční jídlo, které zahřeje tělo a potěší chuťové buňky. Ať už jste fanoušky klasického hovězího guláše, pikantního fazolového guláše s mletým masem nebo sytého bramborového guláše, máte nyní recepty, které vám umožní připravit tyto lahůdky s lehkostí.
Nezapomeňte si přizpůsobit recepty svým chutím a preferencím. Experimentujte s různými druhy masa, kořeními a přílohami. Ať už si vyberete kterýkoli recept, jedno je jisté – tyto guláše vás zahřejí a potěší každou členku rodiny, a to nejen v chladnějších měsících.