Ingredience:
- 10 dkg čočky
- 2 větší brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- máslo
- hladká mouka
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup:
Přebranou čočku necháme přes noc namočenou ve vodě.
Na rozpuštěném másle v hrnci lehce osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a zalijeme vodou (1,5 l).
Do hrnce ještě přidáme čočku, sůl, pepř, majoránku, utřený česnek a brambory a celé vaříme doměkka.
Nakonec do čočkové polévky vmícháme světlou jíšku připravenou smícháním másla a mouky, povaříme a čočkovou polévku můžeme podávat.
TIP: Čočka, společně s dalšími oblíbenými luštěninami, patří také do hrstkové polévky, která je velmi chutná a jednoduchá na přípravu.