Cibulová omáčka je oblíbeným doplňkem k různým pokrmům, jako jsou například steak, hranolky, hamburgery či masové knedlíky. Tato omáčka má charakteristickou chuť a vůni, kterou milují lidé po celém světě. V tomto článku se podíváme na historii cibulové omáčky, jak se připravuje a co ji dělá tak výjimečnou.

Když slyšíte slovo „cibulová omáčka„, pravděpodobně se vám ihned vybaví nějaký ten dobrý steak s omáčkou a hranolkami, kančí kýta, případně vepřové na houbách. Cibulová omáčka patří stejně jako omáčka teriyaki k těm nejrozšířenějším omáčkám na světě a její chuť je pro mnoho lidí nepřekonatelná.

Historie této omáčky sahá až do středověku a dodnes se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Pokud vás zajímá, jak se cibulová omáčka připravuje a co ji dělá tak výjimečnou, čtěte dál.

Cibulova omacka
Cibulovou omáčku připravíte snadno.

Existuje mnoho způsobů, jak připravit cibulovou omáčku a každý má svůj vlastní oblíbený recept. Někdo preferuje cibulovou omáčku s červeným vínem, zatímco jiný dává přednost cibulové omáčce s balsamikovým octem.

Některé recepty obsahují sladké ingredience, jako je med nebo javorový sirup, zatímco jiné mají spíše ostrou chuť díky přidání hořčice nebo chilli papriček. Záleží také na tom, jakou konzistenci si přejete – někdo má rád řidší omáčku, zatímco jiný preferuje například k vepřové pečeni hutnější omáčku.

Bez ohledu na to, jaký recept zvolíte, cibulová omáčka vám určitě udělá radost a okoření každý pokrm.

TIP: Vyzkoušejte také vynikající cibulové chutney nebo cibulové chutney na burger.

Cibulová omáčka – recept

Tento recept na cibulovou omáčku je nejen snadný a rychlý, ale také vám umožní připravit si lahodnou omáčku plnou chuti a vůně cibule. Tato omáčka se hodí k mnoha pokrmům a vytvoří dokonalou kombinaci s masem nebo zeleninou.

Pokud hledáte recept na klasickou cibulovou omáčku, která bude chutnat jako ta od maminky, pak je toto to pravé pro vás.

Cibulová omáčka – ingredience

  • 50 g tuku nebo másla
  • 4 střední cibule
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ l masového nebo masoxového vývaru

Cibulová omáčka – postup

  1. Na pánvi rozehřejeme tuk nebo máslo a zpěníme nadrobno nasekanou cibulku. Cibulku opepříme, zaprášíme moukou, a za stálého míchání osmahneme na světlou jíšku.
  2. Potom jíšku zalijeme masovým nebo masoxovým vývarem (vývar lijeme pomalu za stálého míchání, abychom zabránili tvorbě hrudek).
  3. Na mírném ohni potom vaříme asi půl hodiny. Během vaření občas promícháme a nakonec můžeme zředit trochou vývaru.
  4. Cibulovou omáčku ještě podle chuti dosolíme a opepříme a podáváme nejlépe k hovězímu masu.

Cibulová omáčka recept

Tento recept na cibulovou omáčku je snadný, rychlý a dokonale vám osladí každý den. S použitím pouze několika ingrediencí si připravíte dokonalou cibulovou omáčku, která se hodí k masu, zelenině i třeba k hranolkám.

Tato omáčka zaujme svou výraznou cibulovou chutí a vůní, která se vám bude ještě dlouho vrytá do paměti. Pokud máte rádi klasickou cibulovou omáčku, tak neváhejte a vyzkoušejte tento recept.

Cibulová omáčka – ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 3 střední cibule, nahrubo nakrájené
  • 1 lžička bílého cukru
  • ½ lžičky papriky
  • 1 lžíce bílého octa
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 plátek tmavého žitného chleba, natrhaný na kousky
  • sůl a pepř podle chuti

Cibulová omáčka – postup

  1. Máslo rozpusťte na velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli, vařte ji a míchejte, dokud lehce nezhnědne.
  2. Přisypte cukr a pokračujte ve vaření, dokud cibule nezíská zlatavou barvu, asi 10 minut. Vmíchejte kuřecí vývar a ocet a dochuťte paprikou.
  3. Vmíchejte chléb, dokud se nerozpustí. Přiveďte k varu a pak 3 minuty vařte na mírném ohni.
  4. Směs přendejte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Podávejte s vepřovým nebo hovězím masem.
Cibulova omacka
Cibulová omáčka se hodí ke všem druhům masa

Belgická omáčka – recept

Tento recept na belgickou omáčku je dokonalým doplňkem ke vašim oblíbeným jídlům. Belgická omáčka, neboli sauce béarnaise, je svěží, plná chuti a vůně bylinek.

S použitím kvalitních ingrediencí a jednoduchého postupu si můžete připravit tuto lahodnou omáčku, která se hodí ke grilovanému masu, rybám, ale i k zelenině. Pokud hledáte způsob, jak dodat svým jídlům novou dimenzi, belgická omáčka je tím správným řešením.

Belgická omáčka – ingredience

Na ocet:

  • 1 a 1/2 lžíce bílého vína , suché, ne příliš ovocné, sladké nebo dřevité
  • 1 a 1/2 lžíce bílého vinného octa
  • 1/4 lžičky černého pepře, nahrubo rozdrceného
  • 1 šalotka (malá), oloupaná a jemně nakrájená
  • 2 snítky estragonu

Na omáčku:

  • 3 žloutky při pokojové teplotě
  • 1/4 lžičky soli
  • 225 g nebo 16 lžic nesoleného másla nakrájeného na 1 cm kostky – 2 americké tyčinky
  • 1/2 lžíce estragonových lístků, jemně nasekaných
  • 1/2 lžíce kerblíku, jemně nasekané

Belgická omáčka – postup

  1. Ingredience na ocet dejte do malého hrnce na středně nízkou teplotu.
  2. Vařte 2 minuty, poté sundejte ze sporáku a nechte 5 minut odstát, aby se vyluhoval.
  3. Přecedíme a stlačíme, abychom získali co nejvíce tekutiny. Měli byste mít asi 1 polévkovou lžíci tekutiny. Před použitím nechte 5 minut vychladnout.
  4. Máslo vložte do džbánu a ohřejte v mikrovlnné troubě, dokud se nerozpustí (1 až 1,5 minuty na nejvyšší výkon, ale pozorně ho sledujte, aby nevybuchlo!).
  5. Nechte stát 30 sekund, dokud se na dně neusadí mléčné bílky (to je mléčná sušina) a nad nimi vyčištěné máslo (zlatá část).
  6. Odlijte 3/4 šálku přepuštěného másla, zbylé mléčné bílky vyhoďte. V tomto receptu použijte ještě horké.
  7. Alternativa: Stačí rozpustit 175 g ghí, což je totéž co přepuštěné máslo.
  8. Vložte žloutky, louhovaný ocet a sůl do vysoké úzké nádoby, do které se tyčový mixér vejde až po dno. Krátce rozmixujte, aby se spojily.
  9. S tyčovým mixérem zapnutým na nejvyšší stupeň pomalu přilévejte máslo po dobu asi jedné minuty.
  10. Po přidání veškerého másla mixujte dalších 10 sekund a pohybujte tyčovým mixérem nahoru a dolů.
  11. Hustota: Přidejte 1 polévkovou lžíci vody a rozmixujte. Podle potřeby přidávejte další vodu po lžičkách, dokud nebude Bearnaise omáčka hustá, ale dostatečně řídká, aby se mohla rozetřít po steaku a hustě ho pokrýt.
  12. Čerstvé bylinky: Vmíchejte estragon a kerblík.
  13. Použití: Použijte ihned nebo uchovávejte v teple, dokud nebude potřeba.

TIP: Připravte si i tuto nejlepší rajskou omáčku.

Šťáva k masu – recept

Šťáva k masu je skvělý způsob, jak dodat vašim jídlům výraznější chuť a aroma. Tento recept na šťávu k masu je jednoduchý a rychlý a využívá základních ingrediencí, které najdete v každé kuchyni.

Stačí jen následovat následující kroky a můžete si vychutnat dokonalou šťávu k masu ke svému oblíbenému pokrmu.

Štáva k masu – ingredience

  • 2 lžičky másla
  • 3 šálky sladké cibule nakrájené na kostičky (jarní cibulka)
  • 1/2 šálku suchého červeného vína
  • 1 plechovka hovězího vývaru se sníženým obsahem sodíku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Šťáva k masu – postup

  1. Máslo rozehřejte na pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a přikryté ji vařte 5 až 7 minut nebo do změknutí.
  2. Odstraňte kryt a za občasného míchání vařte 6 až 8 minut nebo dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu.
  3. Přidejte víno a vařte 2 až 4 minuty nebo dokud se víno téměř neodpaří. Přidejte vývar, sůl a pepř a vařte 22 až 24 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na 1 a 1/2 šálku. Podávejte teplé.

Hnědá omáčka k masu

Hnědá omáčka k masu je klasický doplněk, který dodává masovým jídlům hloubku a bohatou chuť. Tento recept na hnědou omáčku je snadný a rychlý a využívá běžných ingrediencí, které najdete v každé kuchyni.

Následující kroky vám ukážou, jak snadno připravit dokonalou hnědou omáčku k vašemu oblíbenému masu.

Hnědá omáčka k masu – ingredience

  • 3 šálky hovězího vývaru – nebo hovězího bujónu
  • 6 lžic mouky
  • 3 a ½ lžíce másla
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička hovězího bujónu – (nepovinné)

Hnědá omáčka k masu – postup

  1. Připravte jíšku: Do velkého hrnce přidejte máslo a mouku a za stálého míchání vařte, dokud se nevytvoří jíška, asi 2 minuty.
  2. Přidejte hovězí vývar a koření: Za intenzivního míchání metličkou pomalu přilévejte polovinu hovězího vývaru. To pomůže zabránit vzniku hrudek.
  3. Jakmile je hladký a bez hrudek, přidejte zbytek hovězího vývaru, cibulový prášek, česnekový prášek, hovězí bujónový základ (pokud používáte) a bobkový list (pokud používáte).
  4. Zahustíme: Nechte omáčku vařit, dokud nebude hustá a hladká, asi 3 minuty. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
Cibulova omacka
Cibulová omáčka je báječným zpestřením vašich pokrmů.

Sos k masu – recept

Tento recept na sos k masu je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí své jídlo zpestřit chutným doplňkem. Tato omáčka je velmi jednoduchá na přípravu a přitom nabízí silnou chuť, která se skvěle hodí k různým druhům masa.

Sos k masu – ingredience

  • 1 tyčinka rozpuštěného soleného másla
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky červených pepřových vloček
  • ½ lžíce dijonské hořčice
  • ½ lžičky worcestrové omáčky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky černého pepře

Sos k masu – postup

  1. Rozpusťte 1 tyčinku osoleného másla. Přidejte je spolu se všemi ostatními přísadami do mísy a promíchejte, dokud se zcela nezapracují.
  2. Podávejte ke steakům, kuřecímu a vepřovému masu, mořským plodům a dalším pokrmům.

Cibulové omáčky, uvedené v tomto článku, jsou jednoduché na přípravu a nabízí silnou chuť, která se skvěle hodí k různým druhům jídel.

Po mnohaletém vylepšování receptury jsme vytvořili dokonalou kombinaci ingrediencí, která vytváří skvělou chuťovou zkušenost.

Omáčky se hodí k různým druhům masa, zeleniny, těstovin nebo rýže a její příprava vám zabere jen pár minut. Pokud chcete své jídlo zpestřit chutným doplňkem, doporučujeme vyzkoušet právě tuto cibulovou omáčku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang