Boloňské špagety

Pravá boloňská omáčka se připravuje až 2,5 hodiny, takže je potřeb naplánovat si vaření tak, aby jste stihli podávat jídlo včas. Boloňskou omáčku lze klidně zmrazit. Kuchař tedy může navařit boloňskou omáčku do zásoby a uvařit vždy jen čerstvé špagety.

Leckoho možná překvapí, že pokud vyrazí do Bologni, tak na jídelníčku restaurací boloňské špagety nejspíš nenajde. Jedná se spíš o lákadlo pro turisty, než místní specialitu.

Špagety bolognese – recept

Pravé boloňské špagety jsou italskou klasikou, kterou miluje celý svět. Tato autentická boloňská omáčka se vaří dlouho a nízko, abyste získali bohaté a hluboké ragú plné chuti.

Recept na boloňské špagety je autentický, ve skutečnosti se boloňská omáčka, nebo jak jí říkají v Bologni – ragú, jí na vaječných tagliatelle. Ale špagety Bolognese nebo Spag- Bol jsou oblíbené po celém světě. I jako vegetariánské boloňské špagety.

Ingredience na pravé boloňské špagety

Boloňská omáčka

  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 3 kostky hovězího bujónu
  • 4 stroužky česneku
  • ¾ šálku vína
  • 2 plechovky drcených rajčat (800 g plechovky)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušených italských směsí bylinek
  • ½ šálku vody
  • sůl a pepř

K podávání

  • 700 g špaget
  • parmezán

Postup přípravy pravých boloňských špaget

  1. Připravte boloňskou omáčku: cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte cibuli a na středním plameni ji 5 minut smažte, dokud nezměkne a lehce nezezlátne. Zvyšte teplotu na maximum, přidejte hovězí maso a pomocí špachtle nebo dřevěné lžíce mleté maso při opékání pořádně rozbijte.
  3. Rozdrťte kostky hovězího bujonu a dobře promíchejte, aby se maso obalilo. Česnek oloupejte a nastrouhejte nebo rozdrťte do směsi. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte červené víno a nechte ho několik minut syčet. Přidejte drcená rajčata, cukr, worcestrovou omáčku, oregano, směs italských bylinek a vodu.
  5. Dobře promíchejte a směs přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a vařte na velmi mírném ohni 1,5 hodiny. Občas promíchejte.
  6. Po uplynutí této doby zvyšte teplotu na střední a vařte bez pokličky dalších 20 minut.
  7. Omáčku ochutnejte a podle chuti ji osolte a opepřete. V této fázi můžete uvařit těstoviny nebo omáčku vychladit a uložit do chladničky na později.
  8. Připravte špagety: přiveďte k varu velký hrnec s vodou, po uvedení do varu ji vydatně osolte a těstoviny uvařte al-dente. (o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu). Ponechte si hrnek vody na vaření těstovin a těstoviny slijte.
  9. Vložte těstoviny zpět do pánve a přidejte vyhrazenou vodu. Postavte je na vysokou teplotu a přidejte polovinu boloňské omáčky. Dobře promíchejte, dokud omáčka kolem těstovin nezhoustne.
  10. Těstoviny podávejte se lžící omáčky navíc. Ozdobte parmezánem.
Pravé boloňské špagety s parmezánem.

TIP: Pro špagety bolognese můžete použít červené nebo bílé víno. Bílé víno je skutečně autentičtější, ale červené víno je také chutné.

Těstoviny s boloňskou omáčkou – recept

Boloňské těstoviny patří mezi klasické pokrmy z mletého masa, rajčat a cibule. Jedná se o základní recept na chutnou večeři, která se líbí všem. Příprava těstovin s boloňskou omáčkou zabere necelou hodinu.

Ingredience na těstoviny s boloňskou omáčkou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky rozemletého česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • ½ lžičky drcené červené papriky (nebo chilli směs)
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 450 g špaget nebo těstovin penne na podávání
  • čerstvá bazalka na podávání

Postup přípravy těstovin s boloňskou omáčkou

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte těstoviny a uvařte je al dente podle návodu na obalu.
  2. Slijte je. Ponechte si ½ šálku vody na těstoviny
  3. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte hovězí maso a ochuťte je solí a pepřem. Hovězí maso opečte a hřbetem dřevěné lžíce ho rozbijte na menší kousky, dokud není propečené.
  4. Přidejte cibuli a česnek a dochuťte oreganem, bazalkou a drcenou červenou paprikou. Smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou. Přidejte drcená rajčata a rajčatový protlak a vodu z těstovin. Směs promíchejte, přiveďte k varu a poté ji na mírném ohni přikrytou vařte 30 minut.
  5. Těstoviny přelijte boloňskou omáčkou a podle potřeby je posypte čerstvou bazalkou.
K boloňské omáčce lze podávat špagety nebo těstoviny penne.

TIP: Místo mletého hovězího masa můžete použít mleté krůtí nebo kuřecí maso. S těstovinami se také můžete vychutnat karbanátky z krůtího masa.

Nejlepší domácí boloňská omáčka – recept

Boloňská omáčka z rajčat a mletého masa je snadno připravitelná masová omáčka, která se skvěle hodí k jakémukoli druhu těstovin.

Bohatou a pikantní omáčku z hovězího a vepřového masa, cibule, česneku a koření vaříme na plotně, dokud není hustá a sytá. Omáčku můžete přidat k oblíbeným těstovinám a připravit si tak chutné jídlo na všední večer. Nejčastěji se se setkáte s variantou boloňské omáčky na špagety.

Ingredience na domácí boloňskou omáčku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev nakrájená nadrobno
  • 1 stonek celeru nakrájeného nadrobno
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 a ¼ šálku červeného vína nebo hovězího vývaru
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 800 g celých rajčat se šťávou
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička italského koření
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky soli, více podle chuti
  • ¼ lžičky černého pepře
  • pappardelle nebo tagliatelle nebo jiné dlouhé těstoviny k podávání

Postup domácí boloňské omáčky

  1. Ve velkém hrnci smažte cibuli na oleji na mírném ohni do změknutí, asi 3-4 minuty. Přidejte česnek, mrkev a celer a vařte do změknutí asi 5 minut.
  2. Přidejte hovězí a vepřové maso a vařte je lžící, dokud nezůstane růžové. Slijte tuk.
  3. Přidejte víno a vařte odkryté, dokud se neodpaří, asi 10 minut. Přidejte mléko a vařte odkryté, dokud se neodpaří, asi 8 minut.
  4. Vmíchejte rajčatový protlak, italské koření, rajčata se šťávou a bobkový list. Rajčata rozbijte lžící. Přikryjte a vařte 30 minut nebo do zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Slijte je a ponechte si 1,5 šálku vody z těstovin.
  6. Těstoviny promíchejte s omáčkou a v případě potřeby přidejte vodu na zředění. Podávejte horké s parmezánem.

TIP: Při vaření používejte víno, které byste pili (ne víno na vaření).

Rychlé špagety – recept

Tento snadný recept na špagety je hotový za pouhých 15 minut a představuje vydatné a uklidňující jídlo v chladnějších měsících. Pro plnohodnotné jídlo je můžete doplnit salátem nebo dušenou zeleninou a pochutnat si.

Ingredience na rychlé špagety

  • 350 g balení špaget
  • špetka soli, volitelně podle chuti
  • 500 g mletého hovězího masa nebo mleté svíčkové (doporučujeme 90 % libové maso, abyste ho nemuseli odvodňovat)
  • sklenice rajčatové a bazalkové omáčky nebo vaší oblíbené omáčky (700 g)
  • nadrobno nasekaná čerstvá bazalka na ozdobu – volitelně
  • čerstvě nastrouhaný parmezán na ozdobu – volitelně

Postup přípravy nejlepších špaget

  1. Do velké pánve přidejte těstoviny, zalijte je 3 šálky studené vody, podle chuti osolte a vařte na prudkém ohni, dokud se voda nevsákne, asi 10 minut, těstoviny hlídejte a vařte podle potřeby, dokud nejsou al dente. Zatímco se těstoviny vaří, opečte mleté hovězí maso.
  2. Na velkou pánev přidejte mleté hovězí maso a vařte ho na středním plameni, přičemž maso během vaření rozdělujte špachtlí, aby se rovnoměrně provařilo.
  3. Po uvaření hovězího masa přidejte omáčku na těstoviny, promíchejte ji a vařte 1 až 2 minuty nebo dokud se neprohřeje.
  4. Po asi 10 minutách vaření těstovin nebo dokud se nevstřebá všechna voda, přidejte omáčku na těstoviny a promíchejte ji na pánvi, případně těstoviny rozdělte na talíře a přidejte omáčku na každý talíř zvlášť podle potřeby.
  5. Případně je ozdobte bazalkou a parmezánem podle chuti a ihned podávejte. Těstoviny a omáčka jsou nejlepší teplé a čerstvé, ale extra vydrží v lednici vzduchotěsně uzavřené až 5 dní.

TIP: Jako alternativu k boloňským těstovinám můžete připravit špagety se špenátem, nebo zkuste recept na pokrm pizza pasta.

Boloňské špagety s vepřovým masem – recept

Tato snadná boloňská omáčka z vepřového masa je lehčí alternativou tradičních boloňských špaget z mletého hovězího masa. Podávejte se špagetami a strouhaným parmezánem a připravte chutné rodinné jídlo, které si všichni zamilují.

Ingredience na špagety z vepřového masa

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 nakrájená mrkev
  • 1 celerová tyčinka nakrájená nadrobno
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 3 nakrájené proužky prorostlé slaniny
  • 400 ml Passaty
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 200 ml mléka
  • 1 hrnec kuřecího vývaru nebo kostka vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička nasekaných tymiánových lístků
  • 300 g špaget
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu

Postup přípravy špaget s vepřovým masem

  1. Na pánvi rozehřejte olej a jemně na něm 5 minut smažte cibuli, česnek, mrkev a celer, dokud nezměknou. Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu v hrnci s vroucí vodou.
  2. Zvyšte teplotu a přidejte mleté vepřové maso a slaninu. Smažte 2-3 minuty, dokud vepřové maso nezmění barvu.
  3. Přidejte passatu, rajčatový protlak, mléko, hrnec nebo kostku vývaru (nezapomeňte, že ho nemusíte ředit vodou, protože tekutiny z passaty a mléka je dost), bylinky a dochuťte černým pepřem.
  4. Před podáváním se špagetami a strouhaným parmezánem 15-20 minut povařte.
  5. Těstoviny s vepřovým masem servírujte teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang