Klasický rebarborový koláč je výborným lehkým dezertem po nedělním obědu.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 500 g rebarbory nakrájené na kousky dlouhé jako palec
- 100 g krupicového cukru
- 3 lžíce portského (nepovinné)
Na drobenku:
- 140 g hladké mouky
- 85 g vychlazeného másla
- 50 g světle hnědého cukru
- 50 g nasekaných vlašských ořechů (nepovinné)
Postup
- Rebarboru nakrájenou zhruba ve velikosti palce vložte do hrnce se 100 g krupicového cukru a 3 lžícemi portského, pokud jej používáte.
- Hrnec přikryjte a na velmi mírném ohni vařte 15 minut, případně přidejte více cukru. Když je rebarbora měkká (ale stále drží tvar) a dostatečně sladká, nasypte ji do středně velké zapékací misky.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Pro přípravu drobenky rozetřete 140 g hladké mouky a 85 g vychlazeného másla prsty, dokud nezískáte měkkou drobenku.
- Nyní přidejte 50 g světle hnědého cukru a 50 g nasekaných vlašských ořechů, pokud je používáte. Promíchejte rukama.
- Koláč posypte drobenkou a pečte 30 minut nebo dozlatova.