Víkend je pro mě skvělá a vlastně taky jediná příležitost vymýšlet a zkoušet nové recepty (večer po práci to po mně prostě nikdo nemůže chtít). K tomuhle mě inspirovala soutěž od Foodparade, kde je podmínkou vymyslet recept s parmazánem. První co mě k tomuhle tématu napadlo byly zapečené lilky, ale to není nic zvláštního, i když je to hrozně dobrý.
Nakonec jsem zvolila obří ravioli – neboli ravioloni, které v Itálii podávají většinou jako tzv. primi piatti,, což je jeden ze dvou hlavních chodů při klasickém obědě. Pro našince je oběd italského rozsahu dost netradiční a navíc mně přijde škoda dát si jen trošku, protože je to moc dobré a tak jsem je udělala jako hlavní chod.
Musím vás ale varovat – nevlastním strojek na těstoviny a po této zkušenosti jsem začala vážně uvažovat o jeho koupit. Kdo se už někdy o domácí těstoviny pokoušel ví, že rozválet těstovinové těsto je věc obtížná, ne-li primo nemožná. Jakmile se vám ho podaří zvětšit do požadované velikosti, okamžitě se vrací do původního tvaru. Proto prosím omluvte tloušťku mé pasty – příště (se strojkem) to bude lepší.
Na cca 6 těstovin budete potřebovat
- 200 g mouky na těstoviny (nebo hladké)
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 10 g másla
- 100 g čerstvého špenátu
- 100 g ricotty
- 60 g strouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
- 6 žloutků
Postup
- Ve velké míse rukama smíchejte mouku se solí a vejcem a vypracujte tuhé elastické těsto (pokud by těsto bylo příliš suché, přidejte male množství studené vody). hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.
- Cibuli nakrájejte na drobno, v pánvi rozpalte olej s máslem, přidejte cibuli a omytý špenát.
- Promíchejte a přiklopte pokličkou cca na 5 minut. Špenát by měl jenom zvadnout, potom odstavte.
- V mixéru, nebo nějakém robotu, který seká, smíchejte ricottu, špenát s cibulí, parmazán, pepř a sůl a rozmixujte na zelenou pastu.
- Uložte do lednice
- Do středního hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Odpočinuté těsto projeďte strojkem na těstoviny, až bude těsto tenké tak 1 – 2 mm (pokud budete válet válečkem jako já, pak to asi bude vice).
- Z těsta vykrojte dvě kolečka (já použila okraj menší misky).
- Vezměte pevnější pytlík (pokud máte zdobící, je to ideální), naplňte špenátovou pastou, odstřihněte jeden roh a doprostřed 1 vykrojené těstoviny vytvořte kulaté hnízdo – uprostřed nechte místo na žloutek (čili budete mít kulatou těstovinu, uprostřed tlustší kruh z náplně a uvnitř místo).
- Doprostřed hnízda vložte žloutek.
- Kraje těstoviny potřete zbylým bílkem a přikryjte druhou těstovinou
- Okraje zatlačte vidličkou, což udělá hezký vzor a zamkne náplň uvnitř.
- Takto připravte všechny těstoviny
- Těstoviny vkládejte vždy po jedné do vroucí vody a vařte 4.5 minuty přesně.
- Po uplynutí vyjměte a vložte do uzavíratelné mísy.
- Postup opakujte u každé těstoviny.
- Nakonec při podávání posypte parmazánem a podávejte s čerstvou rukolou a cherry rajčátky.
Další varianta servírování je se šalvějovým máslem, které se velice osvědčilo – do pánve dáte hrst čerstvé šalvěje, kus másla a zpěníte. Nakonec máslem přelijte ravioloni a přidejte i pár lístků na ozdobu.
Vypadá to náročně, ale vlastně není a navíc, je to taková dobrota, že to za to stojí.
PS: pokud byste neměli rádi tekutý žloutek, určitě vařte těstoviny déle.
Redakce Receptik.cz