Nejlepší recept na snadnou rajskou vegan polévku

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
vegan-rajska-polevka

Tato báječná veganská polévka se připravuje ze šťavnatých a zralých rajčat, dodá vám sílu, potřebné živiny, a navíc opravdu skvěle chutná.

Ingredience

  • 1-1,25 kg zralých rajčat
  • 1 střední cibule
  • 1 malá mrkev
  • 1 celer
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Špetka cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1,2 litru horkého zeleninového vývaru

Postup

  1. Každé rajče rozkrojte na čtvrtiny a odkrojte tvrdá jádra (během vaření nezměknou a na konci by se vám do polévky dostaly tvrdé kousky). Oloupejte 1 střední cibuli a 1 malou mrkev a nakrájejte je na malé kousky. Nakrájejte 1 celerovou tyčinku zhruba stejné velikosti.
  2. Do velkého hrnce nalijte 2 lžíce olivového oleje a zahřejte ho na mírném ohni. Přidejte cibuli, mrkev a celer a promíchejte je dřevěnou lžící. Na mírném ohni zeleninu vařte zhruba 10 minut.
  3. Přidejte rajčata, posypte je špetkou cukru a přidejte trochu černého pepře.
  4. Natrhejte 2 bobkové listy na několik kousků a vhoďte je do hrnce. Promíchejte a nechte rajčata na mírném ohni 10 minut dusit, čas od času mírně zatřeste hrncem.
  5. Pomalu přilévejte 1,2 litru/2 půllitry horkého vývaru a zároveň míchejte. Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu, poté teplotu opět snižte na minimum a pánev opět přiklopte pokličkou. Vařte opatrně 25 minut a několikrát promíchejte.
  6. Odstavte pánev z ohně, sundejte pokličku a na několik vteřin odstupte, než unikne pára, poté vylovte kousky bobkového listu a vyhoďte je. Naberte polévku do mixéru, dokud není asi ze tří čtvrtin plný, pevně nasaďte víko a zapněte přístroj naplno. Mixujte, dokud nebude polévka hladká (asi po 30 vteřinách přístroj zastavte a zvedněte víko, abyste to zkontrolovali), a poté přelijte pyré do velké mísy. Postup opakujte s polévkou, která zůstala v hrnci.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang