Rajče, známé i jako paradajka nebo rajské jablíčko, patří mezi plodovou zeleninu a řadí se do čeledi lilkovitých. Proč by rajčata neměla chybět v jídelníčku? Jak připravit chutné rajčatové saláty?
Rajčata mají blahodárné účinky na lidské tělo. Díky antioxidačním účinkům se doporučují při dietách i osobám s nemocným srdcem, při léčbě rakoviny či problémech s krevním oběhem. Obsahují minerály, vlákninu, vitaminy.
Zajímavostí je, že rajče se řadí v některých zemích mezi ovoce a někde zase mezi zeleninu. V České republice je to bezpochyby zelenina, kterou si každý může i lehce vypěstovat sám. Více se lze dočíst v článku o rajčatech.
Dnes existuje nespočet různých druhů rajčat. Ta původní rajčata ze Střední Ameriky byla malá a žlutá. U nás převažují červená. Rajčata by se měla skladovat ideálně v chladu nikoli v lednici. Recepty na rajčatový salát jsou pro vás to pravé, pokud chcete vyzkoušet makrobiotickou dietu.
Recept na rajčatový salát
Základem pro rajčatový salát jsou rajčata, cibule a dochucovadla jako ocet, voda, sůl a cukr. Recept lze však upravit podle potřeby a chuti. Skvělý bude hned na několik způsobů.
Co dalšího lze připravit z rajčat? Například česká klasika jako lečo nebo trochu netradiční lečo z cukety. Z lehčích jídel třeba cizrna na rajčatech. Thajská rajčatová polévka skvěle zahřeje. Rajčata se dají využít i do cuketového guláše. A rajčatový salát si vychutnáte zase s vepřovým řízkem.
TIP: Pokud by vás rajčatový salát už omrzel, zkuste si připravit salát z červené řepy se zakysanou smetanou nebo burrata salát.
Rajčatový salát s cibulkou
Klasický a nejčastěji připravovaný salát z rajčat je velmi jednoduchý. Hodí se k tradičním českým jídlům jako řízky, sekaná, smažený květák apod. Ideálně v kombinaci s vařenými brambory.
Ingredience:
- 10 velkých rajčat
- 10 lžic bílého vinného octa
- 5 lžic cukru
- 5 lžic oleje (nemusí být)
- 5 lžic najemno nakrájené cibule
- 250ml vody
- pepř a sůl
Postup:
Nejprve si připravíme zálivku. V misce smícháme ocet, pepř i sůl a cukr, přidáme cibuli a zalejeme 250 ml vody. Vše mícháme, dokud se nerozpustí cukr i sůl. Nakrájíme si rajčata na malé kousky a vložíme do čisté misky. Zalijeme připravenou zálivkou. Kdo chce může nakonec přidat olej.
TIP: Rajčatový salát podávejte jako přílohu k receptu na nejlepší čevabčiči.
Rajčatový salát s avokádem
Velmi dobrý a zdravý rajčatový salát je v kombinaci s avokádem. Tento druh ovoce je poslední dobou v kuchyni velmi populární.
Ingredience:
- 15 cherry rajčat
- ½ avokáda
- 1x mozzarella
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Nejprve si nakrájíme rajčata na půlky. Polovinu oloupaného avokáda nakrájíme na malé kousky a mozzarellu natrháme. Vše poskládáme na talíř, posolíme a zakapeme olejem. Kdo má rád čerstvé bylinky může si navrch ještě nasekat bazalku, pažitku nebo koriandr.
Recept rajčatový salát z retro edice
Proč nezkusit retro salát z dob našich babiček. Rajčatový salát s hermelínem si může najít oblibu i dnes. Ostatně rajčatový salát s majonézou, který se připravuje již dlouhá léta i v některých českých restauracích je často doplněn právě králem sýrů.
Rajčatový salát s hermelínem a majonézou
Rajčatový salát s majonézou a hermelínem rozhodně není pro dietáře. Ideální je doplnit ho o čerstvé pečivo. Klasický bílý tukový rohlík je v kombinaci s retro salátem to nejlepší.
Ingredience:
- 1 kg rajčat
- 2 hermelíny
- jarní cibulka
- 2 vejce
- 200 g majonézy
- čerstvá pažitka
- sůl a pepř
Postup:
Vejce dáme vařit do vejcovaru. Pokud nemáme vejcovar, vložíme je do vroucí vody v hrnci. Mezitím si nakrájíme rajčata a vložíme do mísy. Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme společně s hermelínem na malé kostičky. Dále nasekáme jarní cibulku dle chutí a smícháme vše s majonézou. Na závěr osolíme, opepříme a posypeme pažitkou.
Rajčatový salát s vařenými vejci
Další variantou rajčatového salátu je s vejci a šunkou. Může se přidat taktéž hermelín jako v předchozím receptu.
Ingredience:
- 4 vejce
- 8-10 rajčat
- jarní cibulka
- 100 g šunky v celku
- parmezán
- 100 g majonézy
- sůl a pepř
Postup:
Nejprve si uvaříme a následně oloupeme vejce. Mezitím nakrájíme rajčata a vložíme do mísy. Vychlazená vajíčka společně s šunkou a cibulkou nakrájíme na malé kousky a přidáme k rajčatům. Nastrouháme parmezán, přidáme majonézu a zamícháme. Pak už jen dochutíme solí a pepřem. Nejlépe chutná uleželý v lednici s čerstvým pečivem.
TIP: Při přebytku rajčat lze také vyzkoušet klasickou rajskou omáčku s hovězím masem. A pokud zbytek mrkev, stojí za to zkusit recept na mrkvový salát.