Tento rajčatový bisque je důkazem toho, že k přípravě lahodného rajčatového bisque nepotřebujete celý koš domácích rajčat. Tento recept používá konzervovaná rajčata.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šálek cibule nakrájené na kostičky
- ½ šálku celeru nakrájeného na kostičky
- 1 špetka soli
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 nádoba kuřecího vývaru nebo více podle potřeby
- 1 plechovka drcených rajčat San Marzano
- ½ lžičky papriky
- 1 špetka čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti
- 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
- 3 lžíce nevařené jasmínové rýže
- 1 lžička bílého cukru nebo podle chuti
- ½ šálku husté smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce husté smetany ke šlehání, rozdělit
- 2 lžíce tence nakrájených lístků čerstvé bazalky, rozdělené
Postup
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Vařte a míchejte cibuli a celer se špetkou soli, dokud cibule nezprůsvitní, 5 až 8 minut.
- Vmíchejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Do cibulové směsi nalijte kuřecí vývar a rajčata.
- Přiveďte k varu a dochuťte paprikou, černým pepřem a kajenským pepřem.
- Stáhněte teplotu na minimum a vmíchejte do polévky rýži.
- Občas sbírejte pěnu a vařte, dokud rýže a zelenina velmi nezměknou, 35 až 45 minut.
- Přidejte cukr.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem v hrnci dohladka.
- Do polévky zašlehejte 1/2 šálku smetany a podle potřeby ji dochuťte solí, černým pepřem, kajenským pepřem a cukrem.
- Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vývaru.
- Pokud je polévka příliš řídká, vařte ji za častého míchání, dokud se nezredukuje a mírně nezhoustne, asi 10 minut.
- Naberte do ohřátých misek.
- Každou misku ozdobte kapkou smetany a nahoru dejte asi 1 lžičku nasekané bazalky.