Klasickou rajčatovo-bazalkovou bruschettu si můžete připravit doma z jednoduchých a čerstvých surovin. Je to snadné. Začněte tím, že nakrájíte rajčata na kostičky, abyste jim dali čas odkapat, zatímco budete pracovat na ostatních ingrediencích. Z receptu získáte 20 až 24 malých toastů.
V nejlepším případě je bruschetta lehká a křupavá, pokrytá sytě červenými rajčaty a plná čerstvé chuti. V horším případě je bruschetta rozmočená, růžová a bez chuti.
Americká vs. italská bruschetta
Pravá italská bruschetta se připravuje z grilovaného chleba potřeného česnekem, potřeného olivovým olejem.
Pro tento americký recept na bruschettu použijeme chléb opečený v troubě, protože je jednodušší na přípravu. Pokud však dáváte přednost kouřové chuti, můžete chléb grilovat.
Do směsi zálivky vmícháme trochu čerstvého česneku, aby byla hezky česneková, ale ne moc. Od potírání chleba česnekem upustíme, protože česnek v polevě bohatě stačí.
Příprava
- Příprava: 31 minut
- Vaření: 9 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 24 porcí
Ingredience
- 2 kg zralých rajčat (asi 5 až 6 středně velkých rajčat)
- ½ lžičky jemné mořské soli
- ½ šálku jemně nakrájené bílé cibule
- ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku, prolisovaného nebo mletého
- 1 bageta (francouzský chléb)
- 4 až 5 lžic extra panenského olivového oleje
- hustý balzamikový ocet
Postup
- Předehřejte troubu 230 °C.
- Velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem, abyste ho mohli snadno vyčistit.
- Rajčata nakrájejte na kostky a přendejte je do středně velké mísy, přičemž semínka a šťávu z rajčat nechte na prkénku.
- Do rajčat vmíchejte sůl a přidejte cibuli, bazalku a česnek.
- Promíchejte a směs dejte stranou, aby se marinovala, zatímco budete pracovat na chlebu.
- Plátky položte v jedné vrstvě na připravený plech a pečte je na prostřední mřížce 6 až 9 minut, dokud nejsou křupavé a na povrchu pěkně zlatavé.
- V případě potřeby přeneste toasty na servírovací talíř(e) a dejte je stranou.
- Když jste připraveni k podávání, opatrně slijte přebytečnou rajčatovou šťávu, která se v míse nahromadila.
- Přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
- Promíchejte a směs podle chuti dosolte.
- Pokud máte pocit, že vaše bruschetta není dostatečně česneková, přidejte další prolisovaný stroužek česneku.
- Na každý toast dejte rajčatovou směs a podle potřeby lžící přiklopte misku, abyste pustili přebytečnou šťávu.
- Lehce zakápněte několika lžícemi hustého balzamikového octa a posypte vločkovou solí, pokud ji máte.
- Bruschettu podávejte nejlépe ihned.