Rajčata jsou velmi zdravou zeleninou, ze které vytvoříme víc než pět jídel. Pojďme si ukázat, jakým způsobem lze rajčata upravit. Rajčata lze připravit jak syrové tak tepelně upravené. Co vše lze s rajčaty připravit?
Rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale také poměrně snadno dostupná zelenina. Lze z nich připravit mnoho chutných jídel. Jaká to jsou?
Syrová rajčata
Nejlépe je využijeme ve stovkách salátů, vyzkoušejte i jiné než jen caprese a šopák. Chutnají výborně i v těstovinovém salátu, poradíte si tak se zbytkem těstovin od oběda. Lze je servírovat s olivami, kapary a bylinkami, hlavně s bazalkou. Mezi známé předkrmy s rajčaty patří rajčatová bruschetta (čti brusketa).
Naprostým trhákem jsou drinky z rajčat. Zkuste smoothie třeba s řepou, špenátem či celerem. Nejchutnější jsou na slano, propasírovat rajčata, přidat bylinky, trošku olivového oleje, osolit a nechat hodně vychladit.
Tepelně upravená rajčata
Už víme, že rajčatům svědčí tepelná úprava. Začneme tedy u polévek. Obyčejné rajčatové pyré zvládne i úplný kuchařský analfabet. Orestujte cibulku a česnek na troše oliváče, dejte zarestnout na kousky nakrájená oloupaná rajčata, povařte, rozmixujte, přidejte bazalku a dochuťte.
Nebojte se vyměnit půlku rajčat za papriky, cukety nebo třeba lilek. Báječně funguje i řapíkatý celer. Bez rajčat se neobejde ani italská polévka minestrone. Rajče je součástí také mnoha receptů na dobré vývary. Dodává jim barvu, chuť a lépe se vysráží bílkoviny, takže vývar zůstane čirý.
Čerstvá rajčata se skvěle hodí k přípravě leča z cukety. Je výborné, plné vitamínů a dokonale zasytí.
Rajčata se výborně doplňují s rybami. Pokud máte doma rybáře a už nevíte co s kapry, protože „štědrovečerní rybí“ máte každý týden, určitě zkuste vývar oživit kousky na cibulce a česneku orestovaných oloupaných rajčat. Do talíře vložte větší kusy bílého uvařeného masa z kapra a posypte majoránkou nebo oregánem. Rajčata lze přidat opravdu téměř kamkoli.
Omáčky z rajčat
Od polévek není daleko k omáčkám. Sugo je italská omáčka, která tvoří základ bezpočtu italských jídel. Základní recept je orestovat cibuli, řapíkatý celer a mrkev, přidat rajčata a nechat rozvařit do absolutního změknutí všech surovin. Poté propasírovat, dál povařit, dochutit, přidat bazalku a dílo je hotovo.
Ideální je připravit aspoň pětilitrový hrnec, a takto připravené sugo zavařit do sklenic. Ten pocit potom v zimě uvařit si z domácích rajčat a domácího polotovaru je k nezaplacení. Sugo můžete použít jako základ omáček na těstoviny, na zapékání masa, ryb, zeleniny. Rajčata lze přidat do pokrmů i pro zpestření. Do pečených brambor ke konci přidat cherry rajčátka a máte hned zajímavější přílohu.
Z nezralých rajčat připravíme vynikající chutney, které se hodí ke grilování a ozvláštní každý steak i z pánve. Návštěvu určitě potěší, že nemá na výběr jen kečup a tatarku.
Třešničkou na dortu je příprava domácích sušených rajčat. Receptů najdete všude po internetu dost, výhodu má vlastník sušičky na ovoce nebo zeleninu, stačit bude ale i klasická elektrická trouba. Vydrží v pixle i ve špajzu, ideální je zalít do skleničky olivovým olejem. Nemají šanci se zkazit a ochucený olej je vynikající na zálivky na salát. Ze sušených rajčat vykouzlíte tapenády, chutnají v salátech, těstovinách nebo nádivkách. Jejich využití nemá konce.
Sláva rajčatům
Vedle chřestu, meruněk, dýně a dalších typických českých regionálních surovin na Moravě, vládnou slavnostem i rajčata. Konkrétně v srpnu v Břeclavi se každoročně jedny konají. Ochutnáte tam rajčata na sto způsobů a myslím, že nakoupíte plné auto rajčat na kečupy, chutney, tapenády, sugo a další dobroty.