Tento recept je snadný, výživný a chutný a připravuje se z čerstvých rajčat a bazalky.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina 30 minut
- Celkem: 1 hodina 45 minut
- Počet porcí: 6 až 8
Ingredience
- 1 kg římských rajčat, rozkrojených na poloviny
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje, rozděleno
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená
- ⅓ šálku nakrájené mrkve
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička tymiánových lístků
- 1 volně balený šálek bazalkových lístků, více na ozdobu
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte velký plech pečicím papírem.
- Rajčata položte na plech řeznou stranou nahoru, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a posypte solí a pepřem.
- Pečte 1 hodinu nebo dokud se okraje nezačnou scvrkávat a vnitřek bude stále šťavnatý.
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte cibuli, mrkev, česnek a ½ lžičky soli a vařte do změknutí, asi 8 minut.
- Vmíchejte rajčata, zeleninový vývar, ocet a lístky tymiánu a vařte 20 minut.
- Nechte polévku mírně zchladnout a přelijte ji do mixéru, v případě potřeby pracujte po částech.
- Rozmixujte ji dohladka.
- Přidejte bazalku a pulzujte, dokud se nespojí.
- Polévku ozdobte lístky bazalky a podávejte s křupavým chlebem.