Tento klasický recept na rajčatovou polévku si zamilujete. Je super krémová, ale přitom lehká, plná rajčatové chuti, ale bez smetany. Recept dává 4 porce, pokud servírujete pro větší počet lidí nebo chcete, aby vám nějaká zbyla, jednoduše recept zdvojnásobte.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 40 minut
- Celkem: 55 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 velká plechovka celých rajčat i s tekutinou
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku vařených, propláchnutých a scezených fazolí
- 2 lžíce nesoleného másla nakrájeného na několik kousků
- 1 lžička kokosového nebo hnědého cukru dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 10-15 lístků čerstvé bazalky (volitelné)
Postup
- V hrnci na polévku zahřejeme olivový olej na středním plamenu, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a sůl a za občasného míchání vaříme 7-10 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní. Přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se nerozvoní.
- Přidáme rajčata a zeleninový vývar a promícháme. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přivedeme směs k varu. Vaříme 30 minut, podle potřeby snižujeme teplotu, aby se udržel mírný var, a občas promícháme.
- Odstavíme hrnec z ohně a necháme ho několik minut vychladnout. Směs opatrně přelijeme do mixéru a dbáme na to, abychom ho nenaplnili za hranici maximálního naplnění (v případě potřeby mixujeme po částech).
- Přidáme fazole, máslo, cukr a několik kuliček černého pepře. Pevně upevníme víko a mixujeme polévku dohladka, přičemž dáváme pozor, aby z víka neunikala horká pára.
- Vzhledem k tomu, že rajčata z konzervy mají různou chuť, polévku po rozmixování ochutnáme, a v případě potřeby přidáme ještě trochu cukru, pepře či soli. Pokud chceme, můžeme nyní přidat i bazalku. Znovu krátce rozmixujeme a podáváme horké.
Tipy
- Skladování. Tato polévka dobře vydrží zhruba 4 dny. Zbytky můžete také zamrazit až na 3 měsíce.
- Veganská varianta. Pro veganskou variantu nahraďte máslo jednou lžící extra panenského oleje navíc.
- Dieta. Tato polévka je vhodná pro zvláštní dietu. Je bezlepková, protože k zahuštění nepotřebujete žádnou mouku.
- Typ mixéru. Na polévky je vhodné používat stojanový mixér oproti mixéru ponornému, neboť stojanové mixéry vytvářejí mnohem krémovější polévky.