Další ze série raw a vegan receptů jsou rafaelo kuličky, které nesmí chybět na žádné vánoční tabuli. Příprava této výtečné pochoutky není přitom vůbec složitá a výsledek stojí za to. Jak si doma připravit pravé rafaelo?

Pro přípravu jsme použili dužinu z čerstvého kokosu, protože se v obchodě dá teď sehnat za pár korun. Samozřejmě můžete použít i kokos strouhaný, jen bude možná potřeba přidat maličko vody, aby nebyla konzistence příliš drolivá.

Ingredience

  • 200 g dužiny z čerstvého kokosu
  • 100 g loupaných mandlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • špetka soli
  • mandle a strouhaný kokos na dokončení

Postup

  1. Mandle předem namočíme do vody a následně necháme oschnout. Takto připravené mandle přesypeme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladké máslo. Bude to trvat déle než krém z kešu ořechů, protože mandle jsou tvrdší, ale s trochou trpělivosti máte za chvilku hotovo.
  2. Mandlový krém přendáme stěrkou do misky a do mixéru vložíme kokosovou dužinu pokrájenou na kousky.
  3. Kokos rozmixujeme najemno, ale není potřeba aby z něho vznikl krém, jako u ořechů.
  4. Mandlové máslo a kokos smíchejte s ostatními ingrediencemi. Ze vzniklé směsi si v dlani tvoříme placičky, do kterých vložíme menší mandli (pokud máte příliš velké, mandle jednoduše rozpulte) a vytvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.
Mandle obalená krémem a to vše zasypané kokosem, to je to správné rafaelo.

Recept na kuličky rafaelo

Domácí kuličky Rafaelo jsou v Česku velmi populární, a to nejen pro svou lahodnou chuť, ale také díky jednoduchosti přípravy. A samozřejmě i na ně existuje hned několik receptů.

Ingredience

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 g másla
  • 160-200 g strouhaného kokosu
  • na dokončení: 100 g strouhaného kokosu, malé papírové košíčky

Postup

  1. Rozpusťte máslo.
  2. Do misky nalijte kondenzované mléko, přidejte do něj máslo a přisypte kokos.
  3. Vše promíchejte a nechte odležet v lednici minimálně hodinu, ideálně do druhého dne.
  4. Poté zkuste tvarovat kuličky, pokud by to nešlo, přidejte ještě trochu kokosu.
  5. Hotové kuličky následně obalujte v kokosu.
  6. Odkládejte do papírových košíčků a uchovávejte v chladu.

Cukroví rafaelo

Tento recept je oproti jiným neobvyklý použitím ricotty, namísto obvyklého kondenzovaného mléka. Zkuste o Vánocích tuto variantu.

Ingredience

  • 100 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 250 g ricotty
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 30 g mletých mandlí
  • na dokončení strouhaný kokos na obalení a 30 ks loupaných mandlí

Postup

  1. Máslo s cukrem si dejte do mísy a společně vyšlehejte v kompaktní jemnou směs.
  2. Přidejte ricottu, lžíci kokosu, mleté mandle a najemno nasekanou bílou čokoládu a vše pořádně promíchejte nebo promixujte do jednotné směsi.
  3. Směs dejte do lednice minimálně na dvě hodiny uležet, pak z ní tvořte kuličky o průměru cca 2-3 cm.
  4. Z těsta vždy udělejte placičku, vložte do ní mandli, udělejte kuličku a tu následně obalte v kokosu.
  5. Hotové kuličky dejte opět zatuhnout do lednice, podávejte ideálně chlazené.
Mandle do kuliček mohou být i neloupané, jejich slupka v krému krásně zkřehne.

Recept na rafaelo kuličky s tvarohem

Vláčné, na jazyku se rozplývající s malým tajemstvím uvnitř. Kalorická bomba se ale může rychle změnit ve zdravý pamlsek, když vyzkoušíte náš recept na raffaello kuličky. Polotučný tvaroh, med nebo stévie, mleté mandle. Tak vypadá cesta k mlsání bez výčitek. Vyrazte na ni i vy.

Ingredience

  • 150 g polotučného tvarohu
  • 40 g strouhaného kokosu (+ 20 g na obalení)
  • 20 g blanšírovaných mandlí (namlít najemno)
  • 10 g medu (lze nahradit stévií)
  • 10× blanšírované mandle (vcelku)

Postup

  1. V míse smíchejte tvaroh, kokos, namleté mandle a med. Směs dejte alespoň na 30 minut do lednice.
  2. Z vychlazeného těsta rukama tvarujte kuličky. Do každé kuličky zapracujte 1 mandli a kuličku pak obalte ve strouhaném kokosu.
  3. Hotové kuličky dejte alespoň na 5 minut vychladit do lednice.
  4. Kuličky vždy skladujte v lednici, kde vám vydrží cca 1 týden.

Recept na kokosové kuličky z piškotů

Různé druhy kuliček jsou stálicí vánočního cukroví, kdy se zužitkují rozdrobené nebo nepovedené kousky cukroví. Co tak ale záměrně připravit tyto lahodné kokosové kuličky z dětských piškotů?

Ingredience

  • 50 g máslo
  • 30 g moučkový cukr
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 0,50 dl hnědý rum
  • 120 g dětské piškoty
  • 50 g kokos

Postup

  1. Piškoty rozemeleme, přidáme změklé máslo, moučkový i vanilkový cukr a rum.
  2. Vše smícháme, přidáme či ubereme dle potřeby. Pokud chcete mít ostřejší, dáte více rumu, piškoty přidejte, pokud se lepí těsto na ruce.
  3. Těsto je hotové, až se na ruce nelepí a dobře se s těstem zpracovává. Pak děláme kuličky a obalujeme v kokosu.
  4. Nejlépe se uchovávají v dobře uzavíratelné krabičce, dlouho zůstanou vláčné.
Různé druhy kuliček jsou stálicí vánočního cukroví. Ty kokosové nejsou výjimkou.

Nepečené kokosové kuličky

Tyhle máslové kokosové kuličky ochucené kapkou rumu patří mezi naše nejlepší vánoční cukroví. Dává se do nich kakao, jsou tedy tmavé, ale obalené v bílém kokosu, který tvoří hezký kontrast. Pojďme si je připravit podle jednoduchého receptu!

Ingredience

  • 100 g strouhaný kokos
  • 1 vaječný bílek
  • 120 g moučkový cukr
  • 30 g tmavé kakao – holandského typu
  • 60 g máslo – změklé při pokojové teplotě
  • 1 lžíce rum – zlatý
  • kokos na obalení

Postup

  1. Do mísy dejte kokos, bílek, kakao, máslo, rum a cukr moučku.
  2. Zpracujte v těsto, které dejte do lednice na hodinu ztuhnout.
  3. Z těsta odebírejte stejně velké kousky, mezi dlaněmi vyválejte do malé koule a tu obalte v kokosu.
  4. Kokosové kuličky vkládejte do papírových košíčků.
  • Podle základního receptu vytvoříte asi 20-25 kokosových kuliček (záleží na velikosti). Pokud chcete víc cukroví, suroviny jednoduše znásobte.
  • Kokosové kuličky podle tohoto receptu jsou sladké tak akorát. Pokud by vám přišlo těsto příliš řídké, spíš než další cukr přisypte trochu strouhaného kokosu.
  • Cukroví je docela měkké, po zhotovení je uložte do chladu, kde díky obsaženému máslu ztuhne a zpevní.
  • Kuličky obsahují malé množství rumu. Pokud je cukroví určené pro děti, můžete rum vynechat.

Recept na domácí rafaelo

Připravte si domácí kuličky rafaelo podle tohoto receptu. Jejich lahodná chuť je prostě neodolatelná!

Ingredience

  • 150 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • slazené mléko
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 60 g loupaných mandlí
  • strouhaný kokos (kousek na obalení)

Postup

  1. Máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do mísy a rozpusťte vařením ve vodní lázni. Občas zamíchejte.
  2. Do vychladlé směsi přidejte slazené mléko a strouhaný kokos. Promíchejte a nechte ztuhnout v lednici, přibližně 2 hodiny.
  3. Z těsta válejte kuličky, doprostřed dávejte jednu oloupanou mandli. Hotové kuličky obalte v kokosu.
  4. Podávejte vyrovnané na tácu či talíři, nebo vkládejte do papírových košíčků.
Kdo nemá rád kokos, může zkusit kuličky obalit v kakau nebo strouhané čokoládě.

Nejlepší rafaelo kuličky

Tyto kuličky jsou jednoduché, velmi rychlé a rychle se u vás stanou oblíbenými. Výhodou je, že je můžete udělat na poslední chvíli a nezabere vám to moc času.

Ingredience

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 150 g strouhaného kokosu + na obalení
  • 40 g rozpuštěného másla
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • celé mandle (cca 30 – 40 ks)

Postup

  1. Do mísy si nasypeme kokos, přidáme kondenzované mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a Grand Marnier. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici dvě hodiny odležet, aby kokos hezky nasáknul kondenzované mléko.
  2. Když se nám směs odleží, vyndáme ji z lednice a začneme z ní tvarovat kuličky, do kterých dáme vždy po jedné mandli.
  3. Nakonec každou kuličku obalíme ve strouhaném kokosu.

Kokosové kuličky Raffaello

Sladkosti Raffaello jsou lahodnou pochoutkou, která si získala srdce a chuťové pohárky lidí po celém světě. Cukrovinky Raffaello, které poprvé představila italská cukrářská společnost Ferrero v roce 1990, kombinují jemnou bílou čokoládu s krémovou kokosovou náplní a vytvářejí tak jedinečný a neodolatelný chuťový zážitek.

Název Raffaello je odvozen od italského renesančního malíře Raffaela, známého svými mistrovskými díly, z nichž vyzařuje krása, elegance a dokonalost. Stejně jako umělcovo dílo jsou i bonbony Raffaello samy o sobě mistrovským dílem, a to díky své jemné struktuře, delikátní chuti a vynikající prezentaci.

Na první pohled může Raffaello vypadat jako obyčejná cukrovinka, ale je to mnohem víc. Kombinace ingrediencí použitých v těchto bonbonech je to, co je odlišuje od ostatních cukrářských pochoutek. Bílá čokoládová poleva je vyrobena ze směsi kakaového másla a mléčné sušiny, což jí dodává krémovou a hladkou strukturu. Střed je vyplněn směsí drcených mandlí a kokosu, což má za následek oříškovou a lehce sladkou chuť, která je dokonale vyvážená.

Kromě chuti jsou bonbony Raffaello známé také svým elegantním a sofistikovaným vzhledem. Každá sladkost je jednotlivě zabalena do zlaté a bílé fólie, což jí dodává nádech luxusu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang